Prekograničnom saradnjom do nautičkog turizma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2019, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekograničnom saradnjom do nautičkog turizma

Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu je partner projekta “WATERTOUR” (HUSRB/1602/31/0204) iz programa prekogranične saradnje Srbija - Mađarska. Cilj projekta je da se podstaknu ljudi na nautički turizam, kao i promocija kulturnog nasleđa i zajedničkih tradicija Mađarske i Srbije. Pored spomenutog, članovi projekta će istraživati prirodne rerurse i društvene vrednosti područja reke Tise, zajedno sa prirodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i veštačkim plovnim putevima sliva Tise.

U planu je i razvoj zajedničke marketing strategije preko-graničnog regiona gde će se formulisati predlozi za implementaciju zajedničkih marketing aktivnosti na regionalnom nivou. Primenjeni programi nautičkog turizma služiće kao modeli koji kasnije mogu da se razvijaju. Promovisanjem nautičkog turizma i jačanjem turističkog potencijala naselja uz Tisu, kao i primenom rezultata projekta u praksi, program će doprineti poboljšanju regionalno integrativne uloge reka u Panonskoj niziji.

Projekat će učvrstiti geostrateški položaj ovih krajeva i, pored toga, on će takođe poslužiti za pripremu pune integracije Srbije u EU. Članovi tima sa DGTH su prof. dr Kristina Košić, prof. dr Imre Nađ, prof. dr Anđelija Ivkov-Džigurski, prof. dr Aleksandra Dragin i doc. dr Miroslav Vujičić.

Ostali partneri projekta su Institut za fizičko vaspitanje i sportsku nauku, Institut primenjenih društvenih nauka i politike manjina, Institut za primenjene nauke, Departman za ekonomsku i socijalnu geografiju (Univerzitet u Segedinu, Mađarska kao i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja i Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici (Univerzitet u Novom Sadu).

Projekat je započet u maju 2018. godine i završiće se u oktobru ove godine. Ukupan budžet projekta je 464.553,77

Do sada je održano više radnih sastanaka, otvarajuća konferencija (u Segedinu), pet radionica (u Mađarskoj i Srbiji) i stručno putovanje Tisom na području Mađarske, u čemu su učestvovali brojni akteri iz obe države (naučnici, privrednici, novinari, student, lokalno stanovništvo).

U planu je održavanje još nekoliko radionica, kao i Završne konferencije (u Novom Sadu na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, dana 12. septembra 2019. godine).

Pored toga planirano je organizovanje stručne plovidbe na Tisi u Mađarskoj i u Srbiji (veslanje kanuima) tokom avgusta i septembra meseca 2019. godine, u kojoj bi učestvovali svi partneri na projektu zajedno sa studentima sporta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.