Preduzetnici na meti hakera iz Azije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2015, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preduzetnici na meti hakera iz Azije

Domaća mala i srednja preduzeća, koja posluju sa kineskim partnerima, poslednjih nekoliko meseci su na meti kompjuterskih kriminalaca,pretežno iz azijskih zemalja. Pokretu za elektronsku privatnost, tokom prošle godine, prijavljeno je tridesetak slučajeva prevare ali se pretpostavlja da je broj daleko veći, s obzirom na to da se mnogi napadi, zbog narušavanja reputacije firme, zataškavaju.

Sajber ili kompjuterski kriminalci napadnu prosečno milion i po ljudi. To je otprilike >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 18 žrtava po sekundi,odnosno 556 miliona ljudi godišnje širom sveta.Poslednjih meseci i naši privrednici pridružili su se toj statistici. Postali su mete azijskih zloćudnih hakera.

"Skoro smo imali slučaj da je naše domaće preduzeće uplatilo nekoliko desetina hiljada dolara kineskom partneru. Čekajući da se realizuje poslovni proces. Nije dolazilo do toga. Kineski partner se nije javljao. Kada prođe 5-10 dana i uspostavi se komunikacija ustvari tada shvate da mejlovi koje su slali dotičnom partneru nisu nikada ni stizali do njega jer u pitanju je bilo presretanje komunikacije", kaže za RTV Aleksandar Arsenin, predsednik Pokreta za elektronsku privatnost.

Inernet negativci u Kini, prema rečima našeg sagovornika, imaju precizno razrađen scenario.

"Naša domaća firma može da posluje sa kineskim partnerom nekoliko godina,presretanjem komunikacije počinje da dobija lažne mejlove,koji su navodno pristigli od njihovog partnera, u mejlovima su naznačene uglavnom promene podataka, bankovni računi i neke druge stvari. Ukoliko naše preduzeće sa kineskom firmom sarađuje već nekoliko godina, ne proverava te podatke, ne proverava račune, istinitost prepiske, praktično dolazi do posledica da firma gubi novac, to jest da uplaćuju novac na neke virtuelne račune, nepostojeće firme koja se nalazi u Kini i gube taj novac, nažalost", kaže Arsenin.

Svaka predostrožnost koju primenite može da bude razlog da sajber kriminalac odustane i – krene na sledeću žrtvu.

"Ukoliko novac nije fizički podignut i ukoliko kineski partner odreaguje blagovremeno,postoji mogućnost da se transferi dalje spreče,da se pronađe kompletan lanac,da se zaustavi lanac i da se novac vrati.U svakom drugom slučaju naše srpsko preduzeće ostaje bez novca koje je uplatilo", veli Arsenin.

Bezbednost u sajber prostoru izuzetno je krhka, kaže Arsenin, i ne postoji stopostotna zaštita od brojnih manipulacija. Zdrav razum i brzi refleksi nisu na odmet, ukoliko želite da osujetite hakerske trikove.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

PAŽNJA: Kineski hakeri udarili na srpski biznis

Izvor: Mondo, 28.Jan.2015

Domaća mala i srednja preduzeća, koja posluju sa kineskim partnerima, poslednjih nekoliko meseci su na meti kompjuterskih kriminalaca,pretežno iz azijskih zemalja, upoozorava srpski Pokret za elektronsku privatnost...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock..Pokretu je tokom prošle godine prijavljeno...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.