Predstavljeno idejno rešenje za muzej posvećen Đorđu Balaševiću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Dec.2021, 17:49

Predstavljeno idejno rešenje za muzej posvećen Đorđu Balaševiću

Novi Sad će u Univerzitetskom parku dobiti "atelje snova" Đorđa Balaševića. Konkursno je odabran idejni projekat arhitetonskog biroa Bevk Petrović iz Ljubljane čija je ideja da se u parku u blizini Dunava kantautoru ne nepravi klasični muzej, već atelje kao teritorija sećanja na pesnika.

Atelje snova Đorđa Balaševića uklopljen u okolinu parka, osmišljen je kao platforma gde će posetioci moći da dožive snove, emocije i poetiku. Sa skoro otvorenim prizemljem, 11 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << soba posvećenih najvećim Balaševićevim stihovima i projekcijskom salom, u njemu će se zahvaljujući digitalnim tehnologijama sadržaji menjati, a posetioci će moći da ga posete 24 časa.

Nije zgrada u klasičnom smislu. Na neki način se dublira kao spomenik i platforma. Zato i izgleda kao mali poklon koji se otvara kaže Vasa Perović iz arhitektonskog biroa Bevk.

O detaljnoj regulaciji, tj uređenju Univerzitetskog parka u kom će se nalaziti atelje, novosadska skupština raspravljaće već ove nedelje.

„Krećemo u finiš i ići ćemo ubrzano zajednički projekat i izgradnja u jedinstvenom tenderu. Grad je nosilac projekta, ali verujem da će Republika da nam pomogne“, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Vučević je izjavio da će lično u saradnji sa gradskom upravom učiniti sve da Đorđe Balašević u Univerzitetskom parku dobije mesto gde će njegov život i rad biti dostojno predstavljeni.

Vučević je pozvao zainteresovane da dođu i pogledaju idejna rešenja i tako još jednom odaju počast panonskom mornaru.

Na izgradnji Ateljea, Grad radi zajedno sa porodicom Balašević.

„Zamolila sam ih da razmišljamo kako ćemo u novim tehnologijama sve ono što je Đorđe, njegov umetnički senzibilitet, sačuvati u budućnosti,“, rekla je Olivera Balašević.

Grad Novi Sad će već na narednoj skupštini otpočeti proceduru za realizaciju tog projekta, pa bi u realizaciju moglo da se krene verovatno naredne godine.



View this post on Instagram

A post shared by Милош Вучевић (@milosvucevic_gradonacelnik)

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Predstavljeno idejno rešenje za muzej posvećen Đorđu Balaševiću!

Izvor: Svet plus, 21.Dec.2021

Predstavljeno idejno rešenje za muzej posvećen Đorđu Balaševiću! "Atelje snova" Đorđa Balaševića uklopljen u okolinu parka, osmišljen je kao platforma gde će posetioci doživeti snove, emocije i poetiku...Novi sad će u Univerzitetskom parku dobiti atelje snova Đorđa Balaševića - poklon...

Nastavak na Svet plus...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.