Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Mar.2013, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena monografija "Slano kopovo"

NOVI BEČEJ -

U Domu kulture u Novom Bečeju, zaljubljenicima prirode predstavljeno je treće izdanje monografije "Slano kopovo" iz edicije "Ramsarska područja Vojvodine". Nakon promocije, otvorena je tematska izložba fotografija autora Geze Farkaša.

Edicija "Ramsarska područja Vojvodine" pokrenuta je 2008. godine od strane Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, da bi se predstavile vrednosti, značaj i potencijal vlažnih staništa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao i kulture, običaja i tradicije lokalnog stanovništva.

Pored resornog sekretarijata, u priređivanju i objavljivanju knjige ravnopravno su učestvovali Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu u saradnji sa Lovačkim udruženjem Novi Bečej i Opštinom Novi Bečej. Predstavnici pokrajinskih institucija, prikazali su Novobečejcima kapitalno izdanje, u kome je reč o reprezentativnom primeru prirodne baštine u blizini njihovog gradića.

U predgovoru knjige koji je napisao dr Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za urbanizam graditeljstvo i zaštitu životne sredine, istaknuto je da je Slano kopovo jedinstven slatinski predeo ne samo u Srbiji već u celoj Panonskoj niziji.

Slano kopovo, zaštićeno područje od oko 1.000 hektara kod Novog Bečeja, jedan je od poslednjih reprezentativnih primera panonskih slatina i pustara koje su od ogromnog značaja za očuvanje bogatog biljnog i životinjskog sveta Vojvodine.

Posebna osobenost ovog područja su slana voda i ptice. Ovaj specijalni rezervat prirode uredbom Vlade Srbije 2001.godine proglašen je za prirodno dobro od izuzetnog značaja prve kategorije.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam graditeljstvo i zaštitu životne sredine Milan Popović, istakao je značaj knjige koju nesumnjivo očekuje i četvrto izdanje. Popović je govorio o posvećenosti sa kojom je su u Sekretarijatu pristupili njenom priređivanju, te ogromnu podršku Puzovića i nesebičnu saradnju koja je ostvarena sa stručnjacima i pokrajinskim institucijama u oblasti zaštite prirode i lokalne zajednice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.