Predstavljen Starosrbski kalendar za 7528. godinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2020, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen "Starosrbski kalendar za 7528. godinu"

Novi Sad, buduća evropska prestonica kulture, dostojno je obeležila doček 2020. po gregorijanskom, a i 7528. godine prema julijanskom kalendaru.

Većina građana Srbije, ipak, malo zna o drevnom starosrpskom kalendaru. Po kom kalendaru je ova nova 2020, u stvari 7528. godina i kako objašnjavamo ovakvo računanje vremena?

Koliko su, zaista, duboki koreni postojanja Srba? Kakav su imali kalendar? Zašto u Srbiji pričamo srpski? Zašto treba pisati Az-bukom? Na ta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i mnogo druga intrigantna pitanja, odgovore daje Ljiljana Krtinić, autorka "Starosrbskog kalendara za 7528. godinu" koji je predstavljen u Subotici.

Istinita istorija Srba duga je 7528. godina. Jer, toliko duboko u prošlost sežu koreni naroda koji vreme meri od nastanka Lepenskog vira i beleži ga već Vinčanskim pismom. U kaledaru za 7528. godinu to zaboravljeno znanje svima je ponudila Ljiljana Krtinić, akademska grafičarka i likovni pedagog.

"Kako mi imamo SrBiju, a pričamo srPski? Zar i ne zvuči nelogično? Znamo mi svi šta kaže pravopis. Ali, ipak, možda svako može i da odabere ono što misli da je ispravno", ukazuje Ljiljana Krtinić, autorka "Starosrbskog kalendara za 7528. godinu".

Predstavljanju "Starosrbskog kalendara za 7528. Godinu" u prostorijama Društva srpsko-ruskog prijateljstva "Sveti Aleksandar Nevski" u Subotici prisustvovali su brojni poštovaoci dela Ljiljane Krtinić koji s njom dele žeđ za istinom i očuvanjem srpske kulture i nasleđa.

"Spojila nas je ista ideja: istina o srbskom narodu. Ona je to pretočila u divan kalendar koji se sastoji od "Istinite istorije Srba" i Zabranjene istorije Srba", objašnjava Miroslava Petrović, vlasnica izdavačke kuće "Miroslav" koja je izdavač ovog kalendara.

"Samo onaj ko ne želi da zna, taj i ne zna da su Srbi "majka svih belih naroda", da je naš jezik "majka svih jezika" i da je naša azbuka "majka svih pisama"", smatra Aleksandar Begović, osnivač "Sabora Srbskog spasenja".

"Kada sam se susreo sa Ljiljanom Krtinić i njenim kalendarom, prepoznao sam ga kao izuzetan "uređaj" koji bi mogao da posluži, najpre, za buđenje srbskog roda, a onda i svih drugih ljudi", kaže Goran Mitić, fizičar i pronalazač iz Niša, koji je, takođe, prisustvovao promociji kalendara.

Gordana Dragić, jedina žena u redu vitezova "Beli orlovi", kaže da je u borbi za istinu sada - reč ono što je nekada bio mač. Žena koja je bila oficir Vojske Srbije i pilot vojnog helikoptera objašnjava da se sada tako bori za svoju otadžbinu i njeno nasleđe.

"Skinula sam plavu uniformu i obukla belu. Bavim se božanskom medicinom Nikole Tesle, lečenjem frekvencijama i zeolitom", objašnjava Gordana Dragić, vitez "Belih orlova".

Branislav Kosović, diplomirani građevinski inženjer iz Bačke Topole koji je, između ostalog, projektovao 23 crkve, kaže da je ogroman značaj kalendara koji su Srbi nazivali "kolo".

"I kada dođemo na kraj mi smo opet na početku. Kalendar je isto što i srbsko kolo koje je, ustvari, , energija svemira. Zato nam i treba kalendar da nam meri prošlost kako bi se mogla desiti budućnost", objašnjava dipl. ing. građ. Branislav Branko Kosović.

Ljiljana Krtinić je zaboravljeno znanje, koje je sakupila istraživanjem dugim celu deceniju, i slikom i rečju utkala upravo u kalendar kako bi svako i svakoga dana mogao iz njega da uči.

U tome ističe ogroman značaj koji ima jezik i pismo koje seže od vinčanskog, preko srbice, do ćirilice, odnosno azbuke.

"Sve počinje od "Az" ili "As". Biti as u nečemu, znamo šta to znači. Mi imamo takvo i pismo", ističe Ljiljana Krtinić, akademska grafičarka, likovni pedagog i autorka "Starosrbskog kalendara za 7528. godinu".

Kalendar sadrži "Zabranjenu", "Očuvanu istorija Srba" i Pravoslavni kalendar. Dakle - tri kalendara u jednom. I to je simboličan odraz izuzetno duge i bogate istorije Srba.

I zato - Srećna Nova 7528. godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.