Predsednik u Spomen-području Donja Gradina: Novi Jasenovci i Oluje neće se više dogoditi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2021, 05:04

Predsednik u Spomen-području Donja Gradina: Novi Jasenovci i "Oluje" neće se više dogoditi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas venac u Spomen-području Donja Gradina povodom Dana sećanja na žrtve zločina-genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini. Vučić je najavio da će Srbija pomoći četiri srpske opštine - tri u Republici Srpskoj, jednu u Federaciji - sa problemima u budžetu, sa 10 do 12 miliona evra.

Vučić je istakao u memorijalnom kompleksu Donja Gradina, da je Srbima važan mir, da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << moramo biti deo međunarodne zajednice, uprkos licemerju međunarodne zajednice, ali da čuvajući sećanje na zločin sprečavamo da se ovakav zločin, kao što se dogodio na ovom prostoru u NDH, ne ponovi.

"Novi Jasenovci i Oluje neće se više dogoditi našem narodu", poručio je Vučić.

"Imamo obavezu da govorimo, jer se ovakav zločin može sutra dogoditi bilo kom drugom. Moramo da ga sprečimo na vreme upravo ukazujući na ono što se dogodilo nama, ali ne štedeći sebe, govoreći kada smo mi grešili i pravili zločine“, naglasio je Vučić u obraćanju.

On je istakao da svet u kojem bilo koja nacija može biti istrebljena, svet klanja i logora za decu ne sme više nikada da bude moguć.

„Danas mi ovde sprečavamo taj svet. Sprečavamo svaku pomisao da je moguće izgraditi državu na zločinu, krvi i tuđoj nesreći. Podsećajući na strahotu koja nas je snašla podsećamo sebe na zločin koji je počinjen u naše ime, spremni da ga nikada ne zaboravimo. Svesni smo da je razum sve što nam je ostalo u ovoj nesreći. Razum koji će biti u stanju da pronađe druge načine za život, koji će da upozori na razmere zla, ali i lakoću u kojoj može da nastane ovakav zločin“, ukazao je predsednik Srbije.

Rekao je da je važan razum i svest da na ovim prostorima moramo da živimo zajedno i da smrt nije rešenje.

„Srbija danas počiva na ovom razumu. Zahvaljujući njemu zna da svoju veličinu mora da pronađe u svojim, a ne tuđim dvorištima, da su rast, napredak, putevi, investicije, slobodna trgovina jedini odgovor koji donosi život. Svaki drugi odgovor je put ponavljanja istorije“, poručio je on.

Vučić je naglasio tri prioriteta za budućnost celokupnog srpskog naroda.

„Mir, mir, mir je najvažniji za srpski narod, pod dva - i Srbija i Srpska, srpski narod u celini mora biti deo međunarodne zajednice i nikada ne smemo dozvoliti da budemo izolovani. Pod tri nema nikakve sumnje da je međunarodno javno pravo odavno sahranjeno, da pravde u međunarodnim odnosima nema, da licemerje i dvostruki standardi vladaju. Sve što važi za druge za Srbe ne važi, sve što ne važi za nas važiće za druge“, naglasio je on.

Skrenuo je pažnju da kada, kako kaže, licemeri govore da su protiv promene granica, ne treba zaboraviti da su ih menjali 1992., da su to činili 2008., a danas im odgovora da kažu da su protiv promene granica.

"Mi u granice ne diramo, ni u one od 2008. Samo nemojte da govorite o moralu i pravdi. I bez obzira na licemerje i laž koje nam serviraju lažovi i nikogovoći moramo da se vratimo na prve dve tačke - mir, kao i da nikada više sebe ne smemo, pa makar i u najgorem licemernom svetu, da se postradnimo. To je zalog da ne bismo imalo nove humke“, istakao je on.

Vučić je poručio da se novi Jasenovci i Oluje neće više dogoditi našem narodu.

"To poručuje mala, nevelika ali ponosnija, snažnija i dostojanstvenija Srbija nego što je bila protekle tri decenije“, naglasio je on.

Vučić: Da se Jаsenovac ne zaboravi i da se nikad ne ponovi

"Sećanje i priča o zločinu jedini je način da se taj zločin ne ponovi, poručio je Vučić u Donjoj Gradini i dodao da je upravo danas tamo - da pokaže poštovanje za žrtve, ali i da se stradanje Srba više ne ponovi.

„Teško je ne ostati nem nad ovim kostima nabijenim u plitku zemlju, ne osetiti nemoć nad zločinom nad celim jednim narodom i verom. Zločinom istrebljenja, sistemskim i konačnim, smišljenim zbog teorije tla i krvi i ubeđenja da neko ima pravo na život, a neko ne“, rekao je Vučić.

Podsetio je na reči Simona Vizentala, koji je, kaže, istoriju čovečanstva doživljavao kao istoriju zločina i, ubeđen da se istorija ponavlja, a sa njom i zločin, upozoravao da su sećanje i priča o zločinu jedini način da se spreči da se zločin ponovi.

„I zato smo ovde danas, da ukažemo poštovanje stradalima ali i da se ne ponovi, nikada više“, rekao je Vučić.

Da niko, kaže, više nikada ne izgovori kao fra Dionizije Juričev, šef verksog odseka ustaške vlade, pre 80 godina, koji je rekao da u NDH ne može niko više da živi osim Hrvata, i da je dao da se „očisti od pileta do staraca“, jer nije greh ubiti ni dete od sedam godina, a da on sam nekad „tamani sve do kolevke“,

„Sve do kolevke bila je politika države koja je nastala i trajala na jednoj ideji - da Srba više ne bude. Tako masovan zločin zdušno ubijanje, oduševljenje kojim je pogrom sproveden, danas je teško shvatiti. Deluje kao strašna priča pred spavanje, kao nešto nemoguće, a - dogodilo se, ovde, u Jasenovcu, Jadovnu, Pagu, Prebilovcu…“, rekao je Vučić.

Podsetio je da tada, ubiti Srbina zvanično nije bio greh, već preka potreba.

Dodao je da svi oni koji su proterani, pobijeni ili pokršteni, nisu smeli da budu pripadnici Srpske pravoslavne vere, već "grčkoistočne“.

"Takva dehumanizacija nije nigde zabeležena, pa ni u Nemačkoj, gde su ubijani Jevreji, a ovde Jevreji, Romi, a najviše Srbi. Srbi ni mrtvi nisu mogli da budu Srbi“, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo i da ne postoji izraz koji bi zdravoj svesti mogao da približi razmere, boje bol tog zločina, jer su današnji rečnici politički, birokratski, a odrednice se koriste ne zbog istine i sažaljenja, već zbog interesa dnevnih politika.

„Humanost je postala izgovor za novi zločin, činjenice su promenljive i prilagođavaju se. I zato, kada ovde kročim, jedino mogu da zanemim. Radije bih ćutao da ta ćutnja ne krije u sebi opasan zaborav“, rekao je Vučić i nastavio:

„Da nisu svi ćutali plašeći da se da spomenu zločin i njegove razmere. Da ta ćutnja nije bila zakon koji je zabranjivao imenovanja krivaca i žrtava i da se ćutanje nije završilo 90-ih, još jednim fizičkim odstranjivanjem Srba iz nove Hrvatske u kojoj je stari san ostao isti - da će im biti bolje bez Srba“. Vučić je poručio da ne smemo da pristanemo na ćutanje koje bi prozrokovalo nove logore i nove kosti.

"I zato sa ovog mesta još jednom poručujem - novi Jasenovci i nove Oluje neće se dogoditi našem narodu i to im danas poručuje mala, nevelika, ali ponosnija, snažnija i dostojanstvenija Srbja nego što je bila u prethodnih 30 godina", naveo je Vučić.

Ističe da ne smemo da izgubimo sećanje, koje je jedna prepreka novim zločinima da se više nikada ponove.

"Ono je tu da opomene, ne nekog drugog nego nas same, šta i kako da zapamtimo i oprostimo i živimo bez straha i vraćajući se stalno na događaje koji su nas obeležili", kazao je Vučić.

Takođe, naglasio je da su Srbi nacija koja je najviše stradala na ovim prostorima, ali da nam to niko neće priznati, ni u Evropi, regionu, niti svetu.

"Džaba brojevi i činjenice", dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da mi moramo, sa naše strane, da osudimo zločine činjene u naše ime i da se po tome razlikujemo od licemera, kao i da je u tome naša snaga.

Vučić je poručio da očekujemo isto tako od drugih da osude zločine, zatim da mi ne smemo više nikada da ponovimo zločine nad bilo kim, ali i da moramo da sprečimo druge da ostvare takve zločine.

Kaže da je u sprskoj krvi ponovo rođena sprska nacija, da bude još jača i sposobnija da zakorači u budućnost.

Podseća da nema porodice u kozarskom kraju i zapadno od Drine koja nije stradala od ustaškog noža i dodaje da je i pored toga srpski narod preživeo na tom prostoru.

Vučić je rekao da je je u Kozarskoj Dubici prvi mladić stasao za vojsku tek 1952. godine, pošto je sve što je bilo starije od 15 godina bilo pobijeno.

"Eto kakav je zločin počinjen nad našim narodom. Naš narod je, ipak, preživeo i zbog vas koji ste ovde ostavili kosti. Nikada vas nećemo zaboraviti niti dozvoliti da se to ponovi. Živeće srpski narod uprkos svemu", poručio je Vučić.

Vučić se poklonio danas i položio venac žrtvama ustaškog terora u Jasenovcu, na grobnom polju "Topole" u Donjoj Gradini. Venac su, sa predsednikom Vučićem položili ministri u vladi Srbije Darija Kisić Tepavčević i Aleksandar Vulin.

Osim zvaničnika Srbije, vence su položili i predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Poštu stradalima odali su predstavnici romske i jevrejske zajednice, preživeli logoraši i njihovi potomci, predstavnici stranih ambasada, političkih stranaka iz RS.

Prethodno, nakon intoniranja himni Srbije i Republike Srpske, održan je i parastos 700.000 žrtava ustaškog genocida u koncentracionom logoru Jasenovac, čije je najveće stratište bila upravo Donja Gradina.

U Spomen području Donja Gradina danas je obeležen Dan sećanja na žrtve ustaških zločina u Jasenovcu i NDH.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH.

Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica, a u njemu je, ubijeno 360.000 ljudi, uglavnom Srba.

Za četiri srpske opštine u BiH 10 do 12 miliona evra

"Naša namera nije da pokazujemo simbolično prisustvo, već suštinski pomognemo RS i našem narodu. Milorad Dodik je u više navrata tražio da pomognemo i doneli smo odluku, nakon razgovora sa ljudima iz Kostajnice, Dubice, Nevesinja, koje pripadaju RS i Drvaru iz Federacije, da pomognemo u obezbeđivanju primarnog suficita u budžetima“, objasnio je Vučić ranije danas nakon sastanka u Kozarskoj Dubici.

Istakao je da će pomoć Srbije biti zaista velika, i iznosiće 10 do 12 miliona evra.

„To je zaista ogroman novac i videće se ogromna razlika. Nisu verovali ni načelnici da ćemo da dajemo toliko. Deo ćemo dati u gotovini, a deo u projektima. Hoćemo da se vidi kada Srbija pomaže da ljudi budu zadovoljni. Naš cilj je da ljudi ostanu da žive na svojim ognjištima“, poručio je Vučić.

Rekao je da je zahvalan RS što čelnici bez sujete i taštine razgovaraju i kao dobri domaćini traže ako je Srbija u boljoj pomoći, pre svega oko privlačenja investicija, da pomogne.

„Nama je lakše da kreiramo višak u budžetu i ostvarujemo dobre ekonomske rezultate“, kazao je on.

Vučić: Ko nema kulturu sećanja, nema ni budućnost

"Za srpski narod je veoma važna kultura sećanja, jer ko je nema nema snagu ni u budućnosti", istakao je Vučić.

On je, nakon sastanka sa predsednicima četiri srpske opštine - tri u RS i jednoj u Federaciji, rekao da mora da se uradi veliki memorijalni kompleks na području Donje Gradine kako bi svaki Srbin ma gde živeo znao da mora da poseti mesto Jasenovačkih žrtava.

"Uložićemo ogroman novac, Srbija i RS. Za nas je to veoma važno jer kulturu sećanja ko nema, nema snagu ni u budućnosti“, naglasio je on.

On je naglasio da se srpski narod danas suočava sa tri ključna problema - da moramo biti deo Evrope i sveta uprkos nepravdama, da međunarodni poredak, nikad manje nije postojao i da nikada manje nisu postojali moralni principi u međunarodnoj politici.

"Možete samo da se nasmejete kada oni, koji su bili za razbijanje Jugoslavije, sada govore o principu nepromenjivosti granica, i s tim u vezi čujete hrvatskog ministra spoljnih poslova", istakao je Vučić.

Poručio je da sve to govori o tome da ćemo morati "jedni druge da snažimo, okrenemo se sebi i svojim ekonomijama, i da dobro znamo šta se zbiva oko nas, verujemo sebi i sopstvenoj snazi".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa načelnicima opština Kozarska Dubica, Kostajnica, Nevesinje i Drvar.

Sastanku u Kozarskoj Dubici prisustvovali su i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsednik Skupštine Nedeljko Čubrilović.

Glavna tema sastanka su investicije Srbije i Srpske u ove četiri opštine, koje spadaju među nerazvijene, kao i pomoć u sanaciji štete od nedavnog zemljotresa u Dubici i Kostajnici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najava događaja za subotu, 8. maj 2021. godine

Izvor: Capital.ba, 08.Maj.2021

KOZARSKA DUBICA/DONJA GRADINA – Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida Nezavisne Države Hrvatske u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini. Obilježavanju će prisustvovati srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad...

Nastavak na Capital.ba...

DAN SEĆANJA Vučić danas polaže venac u Spomen-području Donja Gradina

Izvor: Blic, 08.Maj.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće danas venac u Spomen-području Donja Gradina u Hrvatskoj povodom Dana sećanja na žrtve zločina-genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.