Bivši predsednik Perua pojavio se danas pred sudom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2022, 07:46

Bivši predsednik Perua pojavio se danas pred sudom

Bivši predsednik Perua Pedro Kastiljo pojavio se danas na sudu nakon neuspelog pokušaja da raspusti parlament, a njegova naslednica Dina Boluarte traži načine da ujedini zemlju oko institucija čiji je ugled narušen korupcijom i nepoverenjem.

U prvom pojavljivanju pred sudom, Kastiljo je izgledao potišteno i davao je jednostavne odgovore "da" ili ne", na pitanja u vezi sa optužnicom koja ga tereti za pobunu, preneo je AP.

Sjedinjene Američke Države osudile su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pokušaj bivšeg predsednika Perua da osigura još snažniji položaj na vlasti, jer su njegovi postupci bili nezakoniti, a na Kastiljovu stranu odbili su čak da stanu i njegovi levičarski saveznici u regionu.

Kastiljo je izgubio vlast za samo tri turbulentna sata, nakon što je sinoć pokušao da dekretom raspusti Kongres.

Potom ga je ovo telo glasanjem smenilo, a policija ga je ubrzo privela.

Amerika pozdravlja imenovanje Boluarte za predsednicu Perua

Američka vlada pozdravila je imenovanje Dine Boluarte za predsednicu Perua, koja je sinoć položila svečanu zakletvu, u danu kada je bivši predsednik Pedro Kastiljo opozvan i uhapšen.

"Pohvaljujemo institucije Perua i civilne vlasti jer su se pobrinule za demokratsku stabilnost. Nastavićemo da podržavamo ujedinjeni Peru pod vošstvom predsednice Boluarte", rekao je portparol Stejt departmenta, prenosi Rojters.

Nekoliko časova pre nego što je Boularte položila zakletvu, Kastiljo je izazvao ustavnu krizu pokušavši dekretom da raspusti zakonodavnu vlast, da bi zatim Kongres Perua izglasao njegov opoziv.

Ignorišuci Kastiljov pokušaj da raspusti Kongres, poslanici su u sredu nastavili ranije planirani proces opoziva koji je okončan sa 101 glasom za smenu, šest protiv i 10 uzdržanih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

PERU DOBIO PRVU PREDSEDNICU Donedavno nepoznata advokatica našla se na čelu zemlje u potpunom haosu: Molim za političko primirje!

Izvor: Blic, 08.Dec.2022

Dina Boularte (60) položila je zakletvu i postala prva predsednica Perua, nakon što je njen prethodnik Pedro Kastiljo opozvan sa vlasti i uhapšen jer je pokušao protivzakonito da raspusti parlament, preneo je Rojters.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.