Predsednik: Niži cenzus jedina šansa Đilasu i Jeremiću, ništa od bojkota

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2020, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik: Niži cenzus jedina šansa Đilasu i Jeremiću, ništa od bojkota

Dragan Đilas i Vuk Jeremić znaju da im je smanjenje cenzusa jedina šansa da uđu u parlament, a sva njihova argumentacija protiv je glupost, prosto, moraju nešto na televiziji da kažu, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, upitan zašto Đilasu i Jeremiću, i drugima, smeta spuštanje cenzusa, odgovorio da im ne smeta, već da se raduju tome.

"Znaju oni da im je to šansa da uđu u parlament sledeći put, ako ne sada", podvukao je on.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Na dodatno pitanje zašto se sada protive kada ranije, dok su bili na vlasti, nisu bili protiv, Vučić je odgovorio da ne treba tražiti ozbiljnu argumentaciju kako bi se pobijala njihova neozbiljna.

"To je jedina šansa da pređu cenzus, makar za dve, tri, četiri ili šest godina. Jedina šansa. Glupost je što iznose, ali moraju nešto na televiziji da kažu", objasnio je Vučić.

Svi su saglasni sa spuštanjem cenzusa, ništa od bojkota

Svi u Srbiji su saglasni da treba sniziti izborni cenzus i svi srećni zbog tog predloga, osim ljudi u SNS, dodao je Vučić.

Nema odlaganja izbora

Nema odlaganja izbora, neću kršiti ustav, zalud se Đilas i Obradović nadaju da će me niko naterati da oni sa po 2 odsto podrške uđu u vladu, poručuje Vučić.

Vučić je rekao da bi odlaganje izbora bilo moguće samo ako se prekrši Ustav i poručio da to sigurno neće uraditi.

On je tako prokomentarisao izjavu Boška Obradovića da je dozvoljeno i odložiti izbore, ako je dozvoljeno smanjiti cenzus.

"Jeste, ako pogazite Ustav, ali mi ne pada napamet da gazim Ustav i da uvodim vanredno stanje", naglasio je Vučić.

A ako se menja cenzus, menja se, kaže, tako što nije dozvoljeno da ga povišavate i otežavate političkim protivnicima, ali je normalno da olakšavate političkim protivnicima.

Ističe da se Obradović i Đilas valjda nadaju da će "neko" naterati vlast da oni sa po dva odsto glasova uđu u vladu.

"Ni to se neće desiti. Neka oni rade svoj posao, a mi svoj. A, narod će svoje reći", dodao je Vučić.

Svoje stranačke drugove u to mora da ubedi, a ne one druge, koji, kaže, misleći na SzS, i onako ne učestvuju na izborima.

Vučić je rekao da nikakva posebna argumentacija koja "brani" spuštanje cenzusa nije potrebna, budući da ni u jednom udžbeniku ne piše da je to na štetu opozicije, naprotiv.

Predsednik je rekao da je on mislio da je dijalog sa opozicijom vođen da bi oni učestvovali na izborima, a oni su, primećuje, u stvari vodili dijalog da bi mi bili budale.

"Ok, mi smo budale, vi ste pametni i ne učestvujete na izborima. Pustite ljude koji učestvuju na izborima, koji će, saglasno potrebama, da određuju izborne uslove".

Vučić podseća da su već promenjena tri izborna zakona koje su oni tražili da budu promenjeni, a to su Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Svi ti zakoni se suštinski mnogo više odnose na izbore, nego to da li će biti cenzus smanjen sa pet na tri odsto, dodao je Vučić.

Kaže da je suština to da je njima jasno da od bojkota nema ništa i da će biti više stranaka koje će da čuvaju svoju poziciju u parlamentu, umesto da upadaju sa testerama na RTS.

Vučić kaže da ni u jednom udžbeniku ne piše da se smanjivanjem cenzusa otežava opoziciji, već upravo da se olakšava manjim strankama da uđu u parlamenti i da će zbog toga SNS imati 110 ili 120 ili 130 mandata umesto 140 ili 150 poslanika u parlamentu.

Na podsećanje novinara da je Savezni ustavni sud u Nemačkoj 2014, dva meseca pred izbore, rekao da cenzus ne sme da bude ni tri odsto, kako bi bila veća reprezentativnost građana u parlamentu i to je tada bilo kvalifikovano kao demokratska odluka, rekao je da je to svakome jasno i u Srbiji, osim zlonamernim ljudima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.