Predsednik: Mislimo da imamo ime naručioca i ubice Ivanovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2019, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik: Mislimo da imamo ime naručioca i ubice Ivanovića

Državni organi Srbije imaju fotografije koje razjašnjavaju ubistvo Olivera Ivanovića i pokušaće da pribave materijalne dokaze koji će potvrditi sumnje ko je ubica, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

"Imamo ovde sve potkrepljeno bezbrojnim fotografijama i slikama. Mi ćemo pokušati da dođemo do materijalnih dokaza i da izađemo u javnost. Naša istraga se nikada neće prekidati, dok ne dođemo do ubica Ivanovića", istakao je Vučić na pres konferenciji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Vučić je upitao i zašto naše vlasti ne mogu da dobiju informacije o kretanju Fljorina Eljupija, koji je inače u Nemačkoj pod prismotrom, i Nedžmedina Ezekaja, koji je promenio ime u Liraj Zekaj.

Na pitanje novinara kada će javno saopštiti ime ubice, pošto kaže da misli da naši organi znaju to ime, i da li će dati to domaćem pravosuđu da bi se po tome postupalo, Vučić je rekao da će to biti učinjeno čim se bude došlo do materijalnih dokaza.

"Imamo kompletno sačinjenu priču, sve šta se i kako dogodilo, sa kojim motivima. Čak smo uvereni da znamo ko je izvršilac ubistva. Mi zbog različitih stvari - nedostataka DNK analize i plastičnih klonova čaura i svega drugog, ne možemo da posedujemo materijalne dokaze, kao i zbog nedostatka određenih snimaka. Ali ćemo nastaviti da radimo i kada priču budemo završili, tada će nadležni organi Srbije, bez ikakve sumnje, da podižu optužne akte".

Ističe, takođe, da su se grdno prevarili oni koji su mislili da će neko u Beogradu sve to da zataškava.

"Hteli su da optuže predsednika da je ubica, pa da se dočepaju vlasti. Pa, sram vas bilo. Od sebe polazite, jer znate šta biste vi uradili i optužujete državno rukovodstvo", rekao je Vučić.

Naveo je da je od početka govorio će biti ispitano da li iza ubistva stoje Srbi ili Albanci, ali da je opozicija u Srbiji odmah znala ko stoji iza toga, jer im je "valjda neko rekao da vode kampanju i pričaju o tome".

Podsetio je da je Ivanović ubijen 16. januara 2018. godine i da je na njega pucano iz vozila u pokretu sa šest projektila i da Srbija ima pitanja za međunarodnu zajednicu u vezi sa tim ubistvom, na koje nikada nije dobila odgovore, a to su:

Zašto privremene institucije u Prištini nisu prihvatile zahtev organa Srbije za uključivanje u punom kapacitetu u istragu ubistva Ivanovića?

Zatim, dodaje da je Tužilaštvo za organizovani kriminal 16. januara otvorilo predistražni postupak povodom ubistva Ivanovića i obratilo se nadležnom organu u Prištini zahtevajući dostavljanje prikupljenih dokaza.

Dostavljena su tri zahteva za uzajamnu pravnu pomoć za koju Srbija nije dobila odgovor ili su bili nepotpuni.

"Takođe, naše tužilaštvo je odgovorilo na sve zahteve odbijene iz Prišitne. Takođe, MUP je na dan ubistva uputio dopis Euleksu i tražio da se uključi u istragu radi obezbeđivanja relevantnih dokaza. Drugo pitanje, zašto je trebalo osam meseci da se dostave prvi snimci iz Kosovske Mitrovice sa nadzornih kamera".

Navodi da su održana ukupno tri sastanka između naše policije i KPS na Merdaru, na operativnom nivou.

"Srbija je zatražila celokupan video materijal sa svih nadzornih kamera za duži period pre izvršenja krivičnog dela, ali su dostavljeni samo montirani snimci kretanja Ivanovića i vozila "opel astra" pre i nakon ubistva, što nije dovoljno za rekonstrukciju događaja i rasvetljavanje krivičnog dela".

Zašto je to tako urađeno, odgovor se sam nameće, dodao je Vučić.

Pitanje je i šta se dešava sa najvažnijim snimkom sa nadzornih kamera zgrade Ivanovićeve stranke pošto je, kako kaže Vučić, najvažniji snimak izvršenja ubistva nije dobijen zato što navodno nije radila kamera u to vreme, već je proradila nekoliko minuta posle ubistva.

"Uređaj nije vraćen kako bi bio poslat na veštačenje za analizu digitalnih dokaza. Zašto nije vraćen DVR iz prostorija stranke sa sadržajem koje su snimile nadzorne kamere, zašto nisu objavljeni rezultati veštačenja... Zašto je tek posle osam meseci KPS dostavio klonove čaura sa lica mesta, tako da nismo dobili ni prave čaure...", pita Vučić.

Naši organi nisu mogli da dobiju ni DNK analize, niti bilo šta drugo, tako da je srpska policija bila potpuno isključena, kaže Vučić i ističe da Priština još ne zna ko je likvidirao Ivanovića.

"Kako Priština objašnjava navodni pravac kretanja vozila u kome su se navodno nalazile ubice ako je išlo u pravcu južne Mitrovice, pošto se to vozilo kretalo ulicama Sutjeska, Čika Jovina, potom u kontrasmeru u ulici Drvarska pa ulicom Anke Spajić kojom je otišlo do Suvog Dola. Kako je u tom profesionalnom ubistvu, koji su Srbi navodno izveli, ostavljen broj šasije koje ukazuje da je vozilo dovezeno na KiM iz centralne Srbije, a prethodno uvezeno iz Austrije? Pa to može da se ustanovi posle dva sata. Ili je to neko hteo da podmetne dokaze lažno?"

Predsednik, takođe, pita zašto Priština nije dostavila snimak siluete ubice, pošto su tvrdili da imaju taj snimak.

Zatim, kako Priština objašnjava motiv ubistva i ko je imao interes da ubije Ivanovića na dan raspisivanja važnih beogradskih izbora.

Vučić pita i zašto ne možemo da dobijemo podatke o tajnom kretanju Fljorina Eljupija, koji je inače u Nemačkoj pod prismotrom, šta je radio na aerodromu Rinas u Tirani, zatim se kretao ka KiM i ponovo nestao i vraćen u Nemačku sa istog aerodroma.

"Šta je radio Nedžmedin Ezekaj u Kosovovskoj Mitrovici koji je promenio ime u Liraj Zekaj, šta je njegova uloga u svemu tome i zašto ne možemo da dobijemo podatke o njegovom kretanju?", upitao je Vučić.

Tražimo od međunarodne zajednice da odgovore na ta pitanja, pošto ne možemo da ih dobijemo od Albanaca, napomenuo je Vučić i istakao da bi trebalo da nam daju snimke bar sa aerodroma Rinas, ali i druge podatke da bi se videlo kretanje Eljupija, koji je inače podmetnuo bombu pod autobus Niš ekspresa.

"Kako je napustio Nemačku i šta je radio dole i šta se sve dešavalo?".

Vučić konstatuje i da su trojica pripadnici KPS Dragiša Marković, Nedeljko Spasojević i Marko Rošić uhapšeni u akciji 23. novembra 2018. i da je u zahtevu za pritvor navedeno da je Marković odavao informacije sa lica mesta jednom policijskom službeniku Srbije i ističe da je to laž i da Priština treba da objasni to što tvrdi.

"Zašto je Priština dezavuisala javnost, kakvi su dokazi Rade Trajković o navodnoj umešanosti Beograda o telefonskom kontaktu Dragiše Markovića koji je bio na licu mesta nakon ubistva sa izvesnim pripadnikom MUP-a iz Kraljeva, a ustanovljeno je da nisu bili u kontaktu, već s bili u kontaktu pre pet ili šest meseci"?.

Vučić pita i zašto je Priština dezavuisala istragu sa tvrdnjama o umešanosti Predraga Todorovića i Miloša Čujovića u ubistvo pošto je navodno utvrđeno da su otputovali iz Mitrovice u Gračanicu i potom boravili u Prištini u jednom hotelu kao i da su KiM napustili sa prištinskog aerodroma.

"Kakvi su dokazi koje je Rada dala u vezi sa ubistvom o umešanosti Milana Radoičića, Srpskoj listi i Beogradu...", naveo je Vučić.

Takođe, pita zašto Priština nije dostavile tražene dokaze sa baznih stanica za mobilne telefone...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbija zna ko je ubio Olivera Ivanovića"

Izvor: Mondo, 03.Jul.2019

"Mislimo da imamo ime nalogodavca i ime izvršioca ubistva Olivera Ivanovića, a to nije Milan Radoičić", rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na vanrednoj konferenciji za štampu...Foto: MONDO/Goran Sivački..Predsednik je rekao da ta imena zasad ostaju neobjavljena dok se ne pronađe...

Nastavak na Mondo...

PRIŠTINA KRIJE DOKAZE JER BI DA UBISTVO OLIVERA SMESTI SRBIMA: Skrivaju dokaze šta je baš tog dana PLAĆENI UBICA i bombaš Ejupi radio u Mitrovici?!

Izvor: Kurir, 03.Jul.2019

Mislimo da imamo ime nalogodavca i ime izvršioca ubistva Olivera Ivanovića, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da Srbija neće prekinuti istragu Ivanovićevog ubistva sve dok se ne dođe do materijalnih dokaza.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.