Predloženi urbanistički planovi za uređenje gradskih i prigradskih naselja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2019, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predloženi urbanistički planovi za uređenje gradskih i prigradskih naselja

Predlozi i primedbe oko plana produžetka Leptirove ulice u Veterniku, regulacije sportskih centara u Petrovaradinu i Futogu, kao i uređenje obilaznice oko Kaća i dela Salajke, razmatrani su na 29. sednici komisije za planove Skupštine Novog Sada.

Više od 50 dosto zahteva za urbanistička rešenja, na adresu komisije stiglo je od meštana Salajke, a na sednici su se u velikom broju okupili i građani iz prigradskih naselja.

“Izgradnja Salajke ubuduće jeste problematična, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zbog toga što će očigledno u našoj ulici biti neka vrsta mešovitog stanovanja. Odnosno, neko na kući ne može da radi ništa, osim eventualno potkrovlja, dok će sa druge strane biti podignute zgrade sa više etaža. Smatramo da to nije u redu u najmanju ruku, jer vi ako živite u kući, to je jedan vid stanovanja, koji vam omogućava neku autonomiju malu, koliko vam je dvorište. Kada vam oko kuće podignu visoke zgrade, vi onda gubite praktično tu autonomiju. I ne samo da gubite autonomiju, nego i vrednost objekta kojim raspolažete je daleko niža”, rekao je Miloš Jakšić.

“Najveća i najlepša zgrada u Kovilju, izgrađena tamo u 18. veku, u stilu secesije sa vrlo lepim ukrasima, sada je prazna, krov prokišnjava, patos se razvlači, ukrasi sa zgrade otpadaju, niko ne mari za tu zgradu. Ima još, zgrada nekadašnje, prve apoteke u Kovilju, apotekara Bele Lackovića, pod zaštitom je države kao i prethodna, međutim, krov prokišnjava, nikoga nema, fasada izmenjena u međuvremenu”, izjavio je Boško Terzić.

Nacrti planova pre zasedanja bili su prethodno na javnom uvidu, a oni koji su za to vreme podneli pisane primedbe, dobili su priliku da ih i obrazlože.

“Salajka je onako dosta obimna, dosta nezgodna, pošto je veliko interesovanje građana, baš zbog toga što je regulacijaulica postojeća. Imamo promenu regulacije zaštitnog koridora pruge,koji će neminovno uticati na objekte oko sebe i na planiranje prostora oko sebe i probijanje važnog pravca uličnog koji je preko ulice Koste Šokice, povezuje Venizelisevu sa Bulevarom Kralja Petra”, rekao je Radonja Dabetić, predsednik Komisije za planove Skupštine Novog Sada.

Naredna javna sednica biće zakazana zavisno od broja pristiglih planova, koji su prošli javni uvid i na koje su uložene primedbe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.