Predavanje povodom 200-godina od rođenja D. Avramovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2015, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predavanje povodom 200-godina od rođenja D. Avramovića

U Svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu u četvrtak, 12. marta, biće održano predavanje "Dimitrije Avramović i konstituisanje nove srpske religiozno-patriotske umetnosti" dr Igora Borozana, docenta na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Predavanje je organizovano u okviru obeležavanja 200-godišnjice rođenja slikara Dimitrija Avramovića.

Konstituisanje nove religiozno-patriotske umetnosti sredinom 19. veka među Srbima, posledica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je slikarskog i naučnog opusa tog umetnika.

Prenoseći savremena romantičarska shvatanja u Kneževinu Srbiju, on je iskustvo obnove umetnosti u germanskim zemljama upodobio srpskom kulturnom krugu.

Ideja o formiranju iskrene umetničke prakse sadejstvovala je sa emancipatorskim tendencijama srpske elite i njenom težnjom da pomoću umetnosti predstavi svoj nacionalni identitet.

Avramović je preoblikovao srpsku kulturnu scenu u skladu sa istaknutom verom u savez umetnosti i religije, smatrajući da čista umetnost treba da bude u službi plemenitih i prosvećenih ideala.

Monumentalno slikarstvo u beogradskoj Sabornoj crkvi, slikovna je potvrda umetnikove težnje, da preradom drevne tradicije u moderni umetnički sistem, pospeši preobražaj savremenog društvenog života.

On je svojim teoretskim radom i slikovnim izrazom povezao univerzalne vrednosti sa osobenostima nacionalnog bića, sa jasnom namerom da srpski umetnički kanon postane deo sveukupne reforme javnog i kulturnog života.

Pozdravne reči će održati predsednik Matice srpske Dragan Stanić i upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.