Pred svaki kontrolni postavljaju „bombe“

Izvor: Blic, 14.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred svaki kontrolni postavljaju „bombe“

PANČEVO - Čak 15 lažnih dojava o navodno postavljenim bombama zabeleženo je u Pančevu za poslednje dve nedelje. Najčešće vest o bombi dojavljuju učenici kao način da izbegnu dolazak u školu ili pisanje kontrolnog rada. Lažne dojave su prijavljivane u Gimnaziji, Srednjoj poljoprivrednoj, zatim Mašinskoj, ali i u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj".



I upravo je ovaj osnovac jedan od prvih koji je otkriven. Naime, maloletni L. M., koji je i učenik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zmajeve škole, prijavio je mobilnim telefonom da je u ovoj školi postavljena bomba. Otkrivene su i dve maloletne osobe koje su 5. maja prijavile bombu u Srednjoj mašinskoj školi. Istragom policije je utvrđeno da se radi o maloletnim učenicima ove škole D. A. iz Omoljice i A. S. iz Pančeva. Oni su u dva navrata zvali policiju i prijavili da je u školi postavljena bomba.

Protiv svih ovih učenika biće podnete krivične prijave. Za ovakva krivična dela predviđena je novčana kazna, ali i kazna zatvora do jedne godine.

- Očigledno je da u poslednje dve-tri godine ovo postaje praksa. Uglavnom se beleži povećan broj lažnih dojava u ovo doba godine. U razgovoru sa osobama koje to rade čak nismo primetili neki veliki ili konkretan razlog. Njima je izgleda bitno da se tako identifikuju u društvo na jedan drugačiji način - kaže načelnik policijske uprave u Pančevu Zvezdan Radojković.

Dojavljivanje lažnih pretnji bombama postaje jedan od najvećih problema za normalno funkcionisanje državnih službi, sudova i, naravno, škola.

U Gimnaziji "Uroš Predić”, u poslednjih nekoliko dana zabeležene su dve lažne dojave o postavljenoj bombi. Direktorka Elizabeta Grafenštajn-Milošević upozorava po ko zna koji put učenike da to ne rade jer lažne dojave nisu šala.

- Naši telefoni uglavnom zvone pred kraj školske godine i čim otopli. Primetili smo i porast prijava kad su neki protesti u Beogradu - kaže direktorka Gimnazije.

U Poljoprivrednoj školi u Pančevu takođe su zabeležene lažne dojave o bombi.

- Mi smo već oguglali na prijave. Policija dođe, mi ispraznimo učionice i sve bude gotovo za 45 minuta. Đaci time ništa ne dobijaju, jer mi taj čas nadoknadimo istog dana kao poslednji čas. Ti koji to rade samo sebi prave probleme, jer su za to krivično delo predviđene i zatvorske kazne - izjavio je Miodrag Radojković, direktor Poljoprivredne škole "Josif Pančić”.

Lažne prijave se neće tolerisati

Pančevačka policija, međutim, upozorava da više neće tolerisati lažne prijave.

- Ova praksa više ne može biti nastavljena, bar što se nas tiče. Koristim priliku da upozorim da se takve stvari više ne rade. Mi ćemo ih lako otkriti, a posledice ovog krivičnog dela su teške. I pored toga što će takvi učenici imati problema u školi, imaće ih i u životu, jer će biti obeleženi da su krivično odgovarali zbog lažnih dojava o bombi - naglašava prvi čovek pančevake policije Zvezdan Radojković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.