Pred nama je vrelo leto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2021, 10:21

Pred nama je vrelo leto

U celoj Srbije ima izgleda da će srednja sezonska temperatura vazduha tokom perioda Jul-Avgust-Septembar 2021. biti iznad višegodišnjeg proseka. Istovremeno, u većem delu Srbije postoji podjednaka verovatnoća da će suma padavina tokom perioda Jul-Avgust-Septembar 2021 biti ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka (referentni klimatološki period je Jul-Avgust-Septembar 1981-2010). Što znači da je pred nama vrelo leto. 

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zavoda jul će biti topliji i malo suvlji. Očekuju se i toplotni talasi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha od 19.4ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 30.6ºS.

Mesečna suma padavina tokom jula biće malo ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 12 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, navode iz RHMZ-a.

Topliji i malo suvlji avgust uz pojavu toplotnih talasa.

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha od 18.8ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 31.4ºS.

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće malo ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 14 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 40 mm.

Malo topliji i prosečno vlažan septembar

Nastavak poznog leta i u prvoj polovini septembra.

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha od 13.9ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.1ºS.

Mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 11 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 43 mm.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.