Izvor: Magyar Szó, 10.Mar.2015, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praznik Malog Iđoša

Mali Iđoš ove godine slavi 246. godina od ponovnog naseljavanja sela. Već se uveliko vrše pripreme za proslavu ovog jubileja, koji se održava 20. i 21. marta. Predsednik saveta mesne zajednice, Ištvan Siđi, je za „Mađar so“ izjavio da se od prošle godine posebno proslavlja dan ovog sela i dan njegovog ponovnog naseljavanja.

- Mali Iđoš 21. marta slavi 246. godina od ponovnog naseljavanja; još davne 1769. godine je došla 81 porodica iz Bekešsentandraša, a u selo su stigli >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << oko 20 marta. Na osnovu tog podatka savet mesne zajednice je pre oko dve decenije doneo odluku da se dan sela proslavlja 21. marta. Od prošle godine ovaj datum slavimo kao godišnjicu ponovnog naseljavanja, pošto dan sela želimo da slavimo oko Dana crkvene slave. U martu se ne može održati program pod vedrim nebom.

- Sa kakvim se programom priprema Mali Iđoš za proslavu?

– Program počinje već 20. marta, u petak, kada će se otvoriti izložba ručnih radova dama koje su se iselile iz sela, a koju organizuje Forum žena Malog Iđoša i Kreativni Kružok. Uveče će se u domu kulture održati predavanje, koje će voditi Tvrtko Vujić iz Mađarske. U subotu, u 9 časova, počinje takmičenje u stonom tenisu u fiskulturnoj sali osnovne škole, a popodne će se, takođe u školi, otvoriti izložba fotografija. U 17 časova će se održati koncert ozbiljne muzike u pozorištu, a nakon toga počinje svečani program u organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor“. Glavni organizator serije proslava je mesna zajednica Malog Iđoša, a u organizaciji programa su aktivnu ulogu odigrala i civilna i sportska društva, kao i kulturno-umetničko društvo, što dokazuje da u našem selu mesna zajednica i civilna sfera odlično sarađuju – izjavio je Siđi.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.