Pravoslavni vernici slave Božić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jan.2018, 01:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravoslavni vernici slave Božić

Danas je Božić za hrišćane koji se pridržavaju Julijanskog kalendara.

Božić je dan kada Hrišćani obeležavaju rođenje Spasitelja - sina Božjeg Isusa Hrista.

Božić danas slave vernici Srpske pravoslavne crkve, Ruske crkve, kao i gruzijske, vaseljenske, jerusalimske, antiohijske i aleksandrijske patrijaršija.

Taj datum se prvi put pominje kao praznik 336. u jednom rimskom kalendaru. Do 16. veka svi hrišćani su Božić slavili istog dana, nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 1582. i prihvatanja Gregorijanskog kalendara od strane Vatikana, pojavljuju se razlike.

Prvih vekova i pravoslavne i protestantske zemlje su se držale starog kalendara, što se kasnije postupno menjalo.

Na Božić, kod Srba je uobičajen pozdrav "Hristos se rodi", a odgovara se "Vaistinu se rodi".

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej pozvao je u Božićnoj poslanici vernike da srcem i dušom budu jedno sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji koje je "naš večni zalog".

Istakao je da se ne sme zaboraviti da su Kosovo i Metohija srpski Jerusalim i sveta zemlja i pozvao da se ne zaborave i naši građani koji žive na Kosovu i Metohiji u teškim uslovima.

"Osobito pozivamo sve verne da, u ovoj tihoj noći, srcem i dušom budu jedno sa mnogostradalnim pravoslavnim srpskim narodom koji verno čuva i brani svaku stopu svete zemlje Kosova i Metohije, koja nam je, ne zaboravimo nikada, darovana od Gospoda kao večni zalog", rekao je Irinej u Božićnoj poslanici.

"Vremena burna su dolazila i prolazila. Za sve to vreme naši preci su u svojim srcima neizbrisivo nosili Pećku Patrijaršiju, Gračanicu, Bogorodicu Ljevišku, Banjsku, Dečane, Svete Arhangele i na hiljade drugih svetih oltara širom KIM", rekao je poglavar SPC.

Istakao je da se ne sme zaboraviti da su Kosovo i Metohija srpski Jerusalim i sveta zemlja, podsećajući na obećanje koje je dao David Jerusalimu.

"Znamo da je na Kosovu i Metohiji ostao naš napaćeni narod da mučenički ispoveda svoju svetu pravoslavnu veru i hrabro svedoči svoje srpsko ime. Znamo, kao što i oni znaju, i ne zaboravljamo ništa od svega toga, jer su Kosovo i Metohija naš Jerusalim, naša sveta zemlja. I zato možemo da, zajedno sa psalmopojcem Davidom, molitveno obećamo: "Ako zaboravim tebe, Jerusalime," - ako zaboravim tebe, Kosovo i Metohijo, - "neka me zaboravi desnica moja", rekao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, "ništa nam neće vredeti ni država, niti uređeni gradovi i sela, ni ekonomski napredak kome toliko težimo, niti sva dobra ovoga sveta, ako kao narod postepeno, ali sigurno nestajemo, tojest ako više umiremo nego što se rađamo".

Irinej napominje da našim hrišćanskim precima nije bilo teško da, tokom svoje burne istorije, iznova, posle najtežih iskušenja i nevolja, a nekada i doslovce iz pepela, uspostave državu, privredu, kulturu i sve ono što ih je oduvek činilo pripadnicima istinski evropske civilizacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.