Pravni fakultet: Nečasan pokušaj Beljanskog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2016, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravni fakultet: Nečasan pokušaj Beljanskog

Povodom ukidanja doktorata poznatom novosadskom advokatu Slobodanu Beljanskom, oglasio se i Pravni fakultet u Novom Sadu koji smatra potpuno "neprimerenim i nečasnim pokušaj gospodina Beljanskog da medijskim pritiscima odbrani nešto je pravno neodbranjivo, a to je gruba nezakonitost vezana za odbranu njegove disertacije".

"Pravni fakultet je ozbiljna institucija i nikome ništa ne bi poništio iz hira, već na osnovu savesne i brižljive ocene svih činjenica, koje ne idu u prilog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << g. Beljanskom. Javnost treba da zna da je pravo na prijavljivanje doktorske disertacije imao samo onaj ko je prethodno stekao zvanje magistra, danas mastera. G. Beljanski nikada nije završio magistarske studije", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je mogućnost direktnog prijavljivanja doktorata, kao izuzetak, je bila predviđena nekadašnjim vojvođanskim zakonom, ali je takva mogućnost postojala do 10. juna 1992.

"G. Beljanski nije bio u stanju da blagovremeno završi svoj doktorat, posebno nakon suštinskih primedbi koje su članovi Komisije za ocenu imali. Da je g. Beljanski kvalitetno i blagovremeno uradio disertaciju, zakonito bi je odbranio i ne bi bilo nikakvih problema! Međutim, tek 13. maja.1992. disertacija je stavljena na uvid javnosti (prijavljena još 15. aprila 1987!). Zakonski rok za primedbe je 30 dana. Međutim odbrana je, da bi se nezakonito izašlo u susret g. Beljanskom, bila zakazana za 7. juna 1992. Time je povređen Zakon i nakon prigovora na zakonitost ovakve odbrane, odbrana je otkazana 6. juna 1992. Tri dana nakon otkazivanja, a jedan dan pred istek zakonskog roka za odbranu, g. Beljanski je povukao svoj doktorat 9. juna 1992. Time je postupak neuspešno završen", navode na Pravnom fakultetu.

Dodaje se da nakon prestanka važenja vojvođanskog Zakona, više nije postojala mogućnost da bilo ko, pa ni Beljanski, brani doktorsku disertaciju, ako nije magistar.

"Sve i da odbrana nije otkazana, sve i da sam nije izričito (dopis u prilogu) povukao disertaciju, nakon 10. juna 1992. godine ne bi mogao da brani disertaciju ni pod kakvim okolnostima! Ili on misli da je iznad Zakona? Međutim, iako nikada nije ponovo prijavio doktorsku disertaciju, a to ne bi ni mogao, jer nije magistar nauka, 1. marta 2001. Nastavno-naučno veće Pravnog fakulteta u Novom Sadu, u nelegalnom sastavu, mimo važećeg Statuta, u vreme kriznih štabova, odobrilo je odbranu povučene doktorske disertacije!? 15. marta 2001. održana je odbrana povučene disertacije, nikada ponovo prijavljene, a ne bi ni mogla da bude prijavljena, jer g. Beljanski nije magistar", zaključuje se u saopštenju Pravnog fakulteta.

Navodi se da su to činjenice, a da je sve ostalo "agresivni medijski pritisak da se odbrani neodbranjivo".

"G. Beljanski je advokat i zna da se disertacija ne brani u medijima, već na Fakultetu! Isto tako zna da zaštiti svoja prava kao poznati advokat i zna koji je pravni put za to. No, isto tako zna da mu činjenice ne idu na ruku i da nema nikakve šanse da u regularnoj pravnoj proceduri dobije nešto što mu ne pripada. Zbog toga bira medijski pritisak. Pravni fakultet neće u tome učestvovati i neće se više ovim povodom oglašavati", kažu na Pravnom fakultetu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pravni fakultet: Beljanski medijskim pritiscima brani neodbranjivo

Izvor: Radio 021, 12.Nov.2016

Povodom poništavanja doktorata poznatom novosadskom advokatu Slobodanu Beljanskom, oglasio se i Pravni fakultet u Novom Sadu, ocenom da "Beljanski pokušava da medijskim pritiscima odbrani nešto što je pravno neodbranjivo, a to je gruba nezakonitost vezana za odbranu njegove disertacije"..."Pravo...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.