Prateći program izložbe Kračun u Galeriji Matice srpske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2019, 07:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prateći program izložbe Kračun u Galeriji Matice srpske

Tokom trajanja izložbe KRAČUN priređuje se bogat prateći program u vidu predavanja, stručnih tumačenja, kao i radionica za decu. Ovog vikenda posetioce očekuje:

U petak, 15. novembra u 19.00 sati biće održana Konzervatorska priča o ikonama Teodora Kračuna: stare umetničke tehnike i moderne tehnologije dr Daniele Korolije Crkvenjakov, konzervatora savetnika. Teodor Kračun je stvarao u periodu kada se menjala slikarska tehnika i novi materijali ulazili na slikarske palete. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Takođe, ikone u crkvama su bile preslikavane, popravljane i čišćene, što je sve ostavilo traga na njima. Danas se modernim tehnologijama može puno toga saznati o onome o čemu nije ostalo pisanog traga, koristeći alate digitalne analize slika i druge metode ispitivanja koje nam nudi nauka XXI veka.

Za najmlađe posetioce 16. novembara od 11.00 do 12.30 sati u Galeriji će u okviru pratećeg programa izložbe biti organizovana kreativna radionica Tajne starih majstora. Teodor Kračun bio je ikonopisac – slikar ikona. Kako bi znao pravilno da naslika ikonu sa likom nekog svetitelja, morao je da uči posebne škole. Bilo je potrebno puno vremena da Kračun izuči tehnike slikanja na drvetu, ali i sve likove svetitelja i scene iz Biblije. Na radionici će se deca upoznati sa načinima slikanja ikona, a potom će se i sami oprobati u slikanju temperama na drvetu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.