Prase 150 dinara

Izvor: Blic, 12.Maj.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prase 150 dinara

SOMBOR - Proizvođači u Somboru cenu prasadi podigli su na 150 dinara. Cena tovljenika je oko 100 dinara, a kukuruza na malo 20 dinara po kilogramu. Proizvođači kažu da su cene niske i upozoravaju na uništavanje proizvodnje svinja.

Na somborskoj stočnoj pijaci ponuda je dobra, ali su kupci uglavnom samo razgledali, a trgovine skoro da i nije bilo.

- Cena prasadi je 150 dinara. Čuli smo da po toj ceni otkupljuje „Matijević", pa smo i mi podigli cenu, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << problem proizvođača u Somboru i okolini je što nema direktnog nakupca koji bi mogao da nam garantuje cenu. Cena jeste veća, ali meso u kasapnicama poskupljuje non-stop i svi imaju veću zaradu nego seljak koji proizvodi. Kažu skupo je, pa neka onda svako proba da proizvodi, pa će videti koliki su troškovi - kaže Petar Petrov.

Na somborskoj stočnoj pijaci kažu da bi ekonomski isplativa cena prasadi bila oko 170 dinara, a tovljenika iznad 110 dinara. I to ne da se zaradi, već samo da se pokriju osnovni troškovi proizvodnje. Proizvođači upozoravaju na uništavanje proizvodnje svinja i kažu da su nekada velike klanice tovljenike otkupljivale u Somboru i okolini i tri puta nedeljno, a sada jedva jednom.

- Prasad prodajem za 130 dinara, samo da ih prodam i izvučem dinar, jer kukuruza više nemam, a kupovati kukuruz i toviti svinje ne isplati se - kaže Jovanka Mandić.

Direktor Zemljoradničke zadruge „Zadrugarka" Radivoj Mijić kaže da je cena prasadi i tovljenika povećana i da je sada situacija nešto bolja za proizvođače, ali je to povećanje rezultat manje ponude.

- Vi sada teško možete od proizvođača otkupiti 1.000 prasadi ili 200 tovljenika - kaže Mijić.

„Zadrugarka", koja je nekad sa poljoprivrednicima radila uslužni tov svinja, već duže vreme se ne bavi tom proizvodnjom, jer se ne isplati. Samo za pokrivanje troškova proizvodnje cena tovljenika trebalo bi da bude oko 120 dinara po kilogramu.

Procenjuje se da je proizvodnja svinja manja za 30 do 40 odsto.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.