Poverenica: Policiji veća ovlašćenja za sprečavanje nasilja prema ženama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2015, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenica: Policiji veća ovlašćenja za sprečavanje nasilja prema ženama

Novoizabrana poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je za Radio-televiziju Vojvodine da je nasilje nad ženama jedno od ključnih problema u Srbiji i da je preventiva najslabija tačka u delovanju sistema na sprečavanju takvih pojava. U emisiji "Pravi ugao" RTV-a nova poverenica je istakla i da je slaba koordiancija takođe mana sistema, jer do reakcije dolazi tek kad se nešto desi.

"To mora da se menja. U tom pogledu je pozitivno to što je i ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << policije borbu protiv nasilja nad ženema naveo kao jedan od prioriteta u radu policije, kao i to što je u policiji formirano posebno odeljenje za zaštitu žena od nasilja", kazala je Brankica Janković.

Smatra da je najbolji model za sprečavanje nasilja nad ženama bio da se policiji daju veća ovlašćenja u postupanju u takvim slučajevima, kao i pravo da može odmah da izrekne meru udaljavanja nasilnika iz kuće na 14 dana.

"Do sada su žene bile te koje su odlazile u sigurnu kuću i tamo ostajale duže vremena. Pa, valjda nasilnika treba da smestimo u prihvatilište", poručila je ona, ukazujući da je ključni momenat za žrtvu taj kad policija izađe iz kuće u kojoj je nasilje prijavljeno", ocenila je.

Ona je kazala da su u prethodnom mandatu uspostavljeni temelji za rešavanje ovog problema, a da će njen prioritet biti i da se ova tema približi građanima.

To bi, prema njenim rečima, bilo najlakše kada bi bilo više postupanja po preporukama poverenika, odnosno više sudskih presuda za nasilje prema ženama.

Smatra da se građani ne obraćaju dovoljn povereniku, zbog toga što još uvek nisu upoznati sa tom mogoćnošću i uopšte načinom rada i nadležnostima poverenika.

A povodom kritika opozicije i osporavanja procedure njenog izbora na mesto poverenice, Brankica Janković je poručila da je za nju poštovanje procedure važno, ali da se lično uverila da je poslanicima dve nedelje pre rasprave dostavljen dopis da iznesu svoje predloge zbog isteka manadata prethodne poverenice.

Zbog toga se, kako je rekla, nije osećala neprijatno dok se raspravljalo o njenom izboru u Skupštini Srbije, kao ni zbog ocena dela nevladinih organizacija koje su se protivile njenom izboru.

Istakla je da joj je saradnja sa civilnim sektorom važna, ali da verovatno neke od njih nisu imali priliku je upoznaju, dok su neke to učinile "verovatno zbog politike".

"Nikad nisam bila član ni jedne političke partije, bila sam državni skeretar kod potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića, ali nema razloga da se postidim ničega vezanog za antdiskriminacionu politiku te vlade", rekla je ona.

Na pitanje da li će imati razumevanja za probleme penzionera koji se žale da su im prekršena stečena prava smanjenjem penzija, Brankica Janković je rekla da to pitanje nije u nadležnosti poverenika za ravnopravnost, ali da sigurno neće zapostaviti ni jednu grupu građana, pa ni penzionera. Najavila je da će 15. Juna biti održana konferencija povodom međunarodnog Dana borbe protiv nasilja nad starima, što je takođe, kako je ukazala, veliki problem u Srbiji.

Povodom slučaja majora M. V. iz Vojske Srbije, koji je zbog toga što je transrodna osoba u Vojsci označen kao osoba sa psihičkim problemima koji mogu da ugroze ugled vojske, i penzionsian – poverenica je saopštila da je njena prethodnica završila taj postupa i da se čeka odgovor Vojske i Ministarstva odbrane.

"Dobili smo obavešetenje načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića da se pismeno izvinjava", reka je ona, dodajući da je preostalo da se taj postupak dovrši i da se vidi da li će Ministarstvo ispuniti svoju obavezu.

Brankica Janković je rekla i da nije u sukobu interesa zbog toga što je njen suprug zaposlen u Vojsci Srbije.

"Ne vidim tu nikakvu korist sa povezanim licem. A ukoliko bi se desilo da ne reagujem u nekom slučaju u kojem bi moj suprug bio optužen za diskriminaciju, tada bi Skupština odmah morala da me razreši", navela je ona.

Komentarišući probleme sa kojima se suočava ombudsman Saša Janković, poverenica je kazala da se ne pribojava da bi se njoj mogla desiti slična situacija. Smatra i da je taj problem prevaziđen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.