Potrebna pomoć bračnom paru Mrdak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2014, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebna pomoć bračnom paru Mrdak

U svega nekoliko kvadrata trošne kuće u Kisačkoj ulici, bračni par Mrdak, Marica i Đorđe krpe kraj sa krajem i pokušavaju da predstojeću zimu dočekaju u jednoj maloj prostoriji.

Centar za socijalni rad im je odobrio jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 7000 dinara za godinu dana, koja im je, kako su tamo naveli, dovoljna za osnovne ljudske potrebe i lečenje.

Nakon 20 godina rada u "Stoteksu" kao blagajnica i trgovkinja, Marica Mrdak proglašena je tehnološkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << viškom. Već sedam godina nema nikakva primanja, a ona i njen suprug Đorđe, koji je invalid, izdržavaju se od 16 hiljada dinara njegove penzije. U Centru za socijalni rad su im, pored jednokratne pomoći koju dobijaju jednom godišnje, u iznosu od 7000 dinara, rekli da imaju kuću u svom vlasništvu i da im je to dovoljno.

Pošto su tako zapali u vrtlog sa velikim potrebama, a malim primanjima, da bi plaćali račune i izmirivali osnovne životne potrebe, podigli su kredite nekoliko puta. Sada im pola Đorđeve penzije odlazi na otplate dugovanja, a ostaje im oko 8000 dinara. Bračni par Mrdak kaže da su kredite podigli kako bi izmirili obaveze prema državi, jer ne vole da su bilo kome dužni.

"Problemi su nastali kada je ona počela da ne prima ni dinara pre sedam godina mi smo se nekako snalazili mi smo plaćali od tada nema ni za život nema za lekove dođe račun na kapiju onda mi se podigne pritisak dođe mi da poludim", kaže Mrdak.

Uprkos tome što nije u stanju da radi, Marica kaže da bi, ukoliko bi postojala mogućnost da negde privređuje i da se aktivira, to rado prihvatila, jer je trenutna situacija baca u depresiju. Zdravstveni problemi su još jedna od teškoća sa kojom se ovaj bračni par suočava. Pored toga što Marici predstoji teška operacija, ima problema sa srcem i sa migrenom, a uz to je i dijabetičar.

"Ja sam dobila spisak šta kao šećeraš da jedem pa ja to nema šanse da kupim a znači ja ako ne jedem mogu da padnem u komu i da umrem dešava se nekad da zaista nemam šta da jedem treba lekove plaćati treba za bolove ...treba njemu...ne možemo", navodi Marica Mrdak.

U centru za Socijalni rad u Novom Sadu kažu da je jednokratna pomoć od sedam hiljada dinara bila realna i da su oni na osnovu dokumentacije i zahteva koji su dobili, odredili iznos i svrhu korišćenja. I pored toga što su Mrdakovi zdravstveno ugroženi, u obrazloženju se navodi da je novčana pomoć dovoljna za njihove osnovne životne potrebe i lečenje. Veću novčani iznos bi eventualno dobili, ukoliko bi priložili dokumenta koja svedoče o njihovoj teškoj materijalnoj i zdravstvenoj situaciji, ali i to ne bi prešlo prosečnu zaradu, koja bi im sledovala jednom godišnje. Takvih primera je mnogo na teritoriji Novog Sada, rečeno je iz Centra za socijalni rad.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.