Potpisani ugovori o stipendiranju studenata romske nacionalnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2015, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisani ugovori o stipendiranju studenata romske nacionalnosti

Pokrajinska vlada i Kancelarija za inkluziju Roma upriličili su juče u Novom Sadu svečano potpisivanje ugovora o stipendiranju studenata romske nacionalnosti za školsku 2015/2016. godinu.

Stipendije je dobilo 20 studenata i studentkinja studijskog programa za obrazovanje vaspitača na romskom jeziku na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača „Mihailo Palov" u Vršcu.

U želji da se nastavi proces očuvanja, negovanja i razvoja romskog jezika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u institucijama i ustanovama, Kancelarija za inkluziju Roma i Matica romska su 2009. godine pokrenuli inicijativu za otvaranje studijskog programa za vaspitače na romskom jeziku. Pokrajinska vlada je podržala navedenu inicijativu, te je pre šest godina upisana prva generacija studenata.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin istakao je da je osnovna dužnost Pokrajinske vlade da održava ono što je najdragonije u Vojvodine - a to su vojvođanske vrednosti: tolerancija, razmevanje, poštovanje svojih i tuđih običaja, lepota različitosti.

"Vojvođanski model, koji je više puta i predstavljen u evropskim institucijama, je rešavanje pitanja obrazovanja i zapošljavanja Roma, kao i model rešavanja stambenog pitanja Roma. Vojvodina je i jedina regija u Evropi koja ima visokoobrazovnu ustanovu u kojoj se školuju Romi za potrebe romske nacionalne zajednice i celog društva na svom jeziku", rekao je Vasin.

Kancelarija za inkluziju Roma obezbeđuje stipendije u iznosu od 6.000 dinara mesečno po studentu, ali i druge vidove podrške, poput smeštaja u studentskom domu, finansijsku podršku za nabavku udzbenika, računara, pribora i ostalih sredstava za rad, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.