Potencijali IT sektora u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2022, 21:26

Potencijali IT sektora u Srbiji

Koji su potencijali IT sektora u Srbiji, u kom pravcu se razvijamo i koji su globalni trendovi i potrebe, neka su od pitanja na koje odgovara najnovija studija posvećena sektoru informacionih tehnologija u našoj zemlji, a koju je radio Vojvođanski IKT klaster uz podršku Nemačke razvojne saradnje, Privredne komore Srbije i Vojvodine i Novosadskog sajma.

Digitalna transformacija jedan je od ključnih izazova sa kojim se privreda danas suočava, a u zavisnosti od toga kako na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njega odgovorimo zavisiće dalji razvoj, naročito malih i srednjih preduzeća.

"Konačno imamo dvocifren rast, već 4 godine zaredom, to je ono što smo priželjkivali kako bismo došli do cifre od 150 evra po glavi stanovnika ulaganja u IT sektor, što je u stvari pokazivanje znaka izbiljnog razvoja i šanse da uhvatimo korak sa razvijenim svetom. Trenutno smo negde na oko 100 evra po glavi stanovnika biće potreban dodatni napor da dostignemo tu famoznu milijardu vrednosti domaćeg tržišta", rekao je Milan Šolaja iz Vojvođanskog IKT klastera.

"Veoma je važno da se odgovori onim potrebama koje privreda ima. Sada su novi izazovi koje doživljavamo u poslednjim godinama, digitalna transformacija kao i zelena transformacija koja se u poslednjim godinama nameće kao tema, i svakako da naš kako formalni tako i neformalni sistem obrazovanja treba da odgovori tim potrebama", napomenuo je Tomislav Knežević iz Nemačke razvojne saradnje.

Najveće bogatstvo IT sektora u Srbiji su ljudi koji pre svega imaju znanje i sposobnost da to znanje upakuju u softver i prodaju ga svetu, ocenjeno je na predstavljanju studije. Na nama je da vidimo na koji način taj sektor može da pomogne razvoj i ostatka naše ekonomije.

"IT sektor jeste nešto što izdvaja Srbiju od ostalih zemalja celog regiona, sigurnost poslovanja, a sa drge strane govorimo o velikim kompanijama koje sa radošću investiraju. Mi smo imali i u Beogradu nedavno otvaranje kancelarije jedne poznate američke softverske kompanije, ali isto tako i u Novom Sadu primere velikih firmi, ali isto tako ne smemo zaboraviti ni novosadski Univerzitet koji školuje kadar", mišljenja je pokrajinski sekretar za privredu Nenad Ivanišević.

Budući da se IT sektor iz godine u godinu širi jasno je da će potrebe na tržištu rada biti veće. Zbog toga će pokrajinski sekretarijat za privredu i naredne godine izdvojiti značajna sredstva za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju u IT sektoru, poručio je Ivanišević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.