Pošumljavanje u Vršcu: Grad dobio hiljadu stabala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2019, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pošumljavanje u Vršcu: Grad dobio hiljadu stabala

U okviru sveobuhvatne akcije pošumljavanja Srbije, Vrščani su posadili prvih 1.000 stabala uz međunarodni put ka Rumuniji na izlazu iz Vršca. Ovo je samo prva u nizu akcija, koje za cilj imaju postizanje veće pošumljenosti Vršca, proširenje zelenih oaza i unapređenje životne sredine

Grad Vršac započeo je svoju kampanju pod sloganom "Posadi svoje drvo i negujmo ga zajedno", podizanjem vetrozaštitnog pojasa na međunarodnom putu ka Rumuniji. Uprkos jakom vetru, pozivu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gradonačelnice Vršca da se priključe prvoj akciji organizovanoj u saradnji sa službom Zelenila, odazvali su se Vrščani svih generacija:

"Pozvali smo i sva udruženja, a posebno mi je veliko zadovoljstvo što su se đaci osnovnih i srednjih škola pojavili u zaista velikom broju. Ideja nam je da, za početak, posadimo 1000 stabala, i na taj način učinimo naš grad lepšim i zdravijim mestom za život", navela je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Da nisu vični samo organizovanju, već spremni da se aktivno uključe u realizaciju, predstavnici grada pokazali su i ličnim primerom, uz osmeh, a u akciji su zaista učestvovali svi – od najmlađih do najstarijih, đaci, zaposleni, penzioneri, kao i proslavljeni vršački sportisti.

"Motiv nam je to što smo prepoznali značaj ove akcije, jer ipak priroda je nama potrebna a ne mi njoj, i moramo da je čuvamo. Imamo lep Vršački breg, ali smo hteli da zasadimo poneko drvo i u ravnici, i nadam se da će se akcija nastaviti, da će građani Vršca u još većem broju doći da učestvuju u sadnji drveća", poručio je Damir Fejzić, naš proslavljeni tekvondista i prvi vršački olimpijac posle 60 godina.

"Došli smo da posadimo drveće, zato što je ono jedan od glavnih izvora kiseonika, a drveće ima i fotosintezu, čime optimizuje klimu", objašnjava svoje razloge za učešće Sofija Tolanov, učenica VIII razreda OŠ "Paja Jovanović".

Ovom akcijom, zapravo, obnavlja se i proširuje postojeći, i podiže novi vetrozaštitni pojas na putu prema granici, na površinama predviđenim komasacijom.

"Sadnja je planirana na deonici u dužini od 4 km. Sadimo jasen, u jednom drvoredu, a na proleće planiramo da sadimo niže rastinje. Ovo je međunarodni put, i podizanjem vetrozaštitnog pojasa sprečićemo da u zimskom periodu, u vreme snežnih padavina, vetar nanosi sneg na put", objašnjava Slobodan Jovanov, član gradskog veća zadužen za resor poljoprivrede.

Osim toga, štitiće useve i u sušnim periodima, kada jaki vetrovi često odnose i više slojeva zemlje sa oranica. Podizanjem novih drvoreda povećava se i procenat pošumljenosti teritorije grada, koja trenutno iznosi 8%. što jeste više od pokrajinskog proseka, ali je van zaštićenog područja Vršačkih planina – on mnogo manji – svega 2.

"To je vrlo mali procenat, i ovo je početak pošumljavanja onog dela grada koji nije dovoljno pošumljen. Kada budemo pošumili sve površine predviđene komasacijom, Grad Vršac će postići 10% pošumljenosti, što je blizu 14% koliko je planirano da ona iznosi u pokrajini u narednom periodu", objašnjava Miloš Vasić, član gradskog veća zadužen za resor zaštite životne sredine.

Sledeća akcija biće realizovana u centru Vršca, a sadnja je planirana na još nekoliko lokacija u gradu, kao i u seoskim sredinama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.