Posledice klimatskih promena su štete od nekoliko desetina milijardi evra (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2023, 14:29

Posledice klimatskih promena su štete od nekoliko desetina milijardi evra (AUDIO)

Evropa ima ambiciozne ciljeve kada je reč o obnovljivim izvorima energije i energetske efikasnosti, ubrzano se radi na transformaciji energetskog sistema i primeni zelenih tehnologija. Šta je razlog velikog zelenog zamaha Evrope, kakva je bila klimatska godina za nama i šta možemo očekivati u budućnosti ako ne ubrzamo proces dekarbonizacije?

Za Radio Novi Sad na ovu temu govorio je klimatolog Vladimir Đurđević:

"Trenutno je planeta Zemlja 1,2 stepena toplija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nego pre industrijske revolucije, ovo je anomalija ili odstupanje koje nikada nije viđeno u geološkoj istoriji planete zemlje. Prethodna godina bila je peta najtoplija godina od kada postoje merenja. Znači da živimo u vreme koje je značajno toplije nego pre 50 godina" objašnjava Đurđević.

Klimatski događaji u Evropi i svetu, koji su obeležili prošlu godinu su suše koje su nanele štetu  od nekoliko desetina milijardi evra, navodi klimatolog.

Postoji čitav niz posledica koje izazivaju klimatske promene, od onih fizičkih (kao što je gubitak leda i porast nivoa okeana) pa do društvenih kao što su klimatski migranti. U poslednje dve godine više je interno raseljenih lica zbog klimatskih ekstrema nego zbog oružanih sukoba. U borbi protiv klimatskih promena trenutno je na snazi Pariski sporazum koji treba da nas pokrene, na žalost on se ne realizuje očekivanom brzinom.

"Puna implementacija Pariskog sporazuma podrazumeva da prestanemo da koristimo fosilna goriva i da više ne emitujemo ugljen-dioksid. Sve zemlje sveta moraju još puno da urade kako bi bili sigurni da je Pariska implementacija moguća." zaključuje klimatolog Đurđević.

Opširnije u audio zapisu:

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.