Posle otkaza obole od astme

Izvor: Blic, 29.Dec.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle otkaza obole od astme

ODŽACI - Po broju plućnih bolesnika Odžaci su na prvom mestu u Vojvodini. Od 36.000 stanovnika opštine, više od 5.000 boluje od bronhitisa, astme ili enfizema pluća. Mnogi oboleli se ne obrate lekaru na vreme, pa su većina evidentiranih hronični bolesnici, kažu dr Savo Sunajko i dr Dragan Nalčić, lekari u Bolnici za plućne bolesti u Odžacima.

Pošto bolesnici često kažu da su se na pregled kasno javili zbog nedostatka novca, lekari odgovaraju da je lečenje skuplje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kada bolest postane hronična. Jedna kontrola u medicinskoj ustanovi sa prevozom, participacijama, lekovima košta više od 3.000 dinara.

- Ako uzmemo u obzir broj stanovnika, u Odžacima je više obolelih nego u Pančevu ili Vrbasu. Po tome se može zaključiti da za oboljenja nije presudno aerozagađenje - kažu dr Savo Sunajko i dr Dragan Nalčić.

Lekari dodaju da bolest pluća uzrokuje aktivno i pasivno pušenje, upotreba hemijskih sredstava u poljoprivredi bez zaštitne opreme, loši uslovi stanovanja, prljave tehnologije i tekstilni materijali puni industrijske prašine. Poslednjih godina broj obolelih se povećava, što se povezuje sa padom standarda.

- Prema našoj statistici, sve je više obolelih od emocionalne astme, koju uzrokuje akutni stres. Emocionalna astma se manifestuje vrlo burno: pacijent ne može da diše, počinje naglo gušenje, borba za vazduh, istovremeno je bolesnik opsednut strahom od smrti - kaže dr Nalčić.

Lekari naglašavaju da broj obolelih od emocionalne astme raste sa brojem egzistencijalno ugroženih. Prema broju pacijenata, oni mogu da prate stanje lokalne privrede, lomove u porodicama, stres kod pojedinaca koji ostaju bez posla, ili se boje za sudbinu najbližih. Medicinski radnici kažu da je u porastu broj karcinoma pluća i da su pacijenti sve mlađi.

- Najveća je nesreća što pacijenti posle dijagnosticiranja bolesti ne menjaju način života. Kada im polovina pluća otkaže, dolaze odlučni da se pridržavaju prepisane terapije, ali je tada već prilično kasno da se povrati kvalitet života - kaže dr Sunajko.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.