Poslanici i danas o pravosudnim zakonima, opozicija kritikovala predložena rešenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2023, 06:51

Poslanici i danas o pravosudnim zakonima, opozicija kritikovala predložena rešenja

Deo opozicionih poslanika kritikovao je danas set pravosudnih zakona o kojima se danas raspravlja, ocenjujući da će se zadržati politička kontrola nad izborom sudija i tužilaca. Pred poslanicima su predlozi zakona o sudijama, javnom tužilaštvu, Visokom savetu sudstva, Visokom savetu tužilaca i o uređenju sudova.

Poslanik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović rekao je da se ta stranka zalaže za punu nezavisnost pravosuđa.

Ono što ste predložili sada u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << formi zakona jeste zadržavanje političke kontrole nad izborom sudija nakon nelegalnog referenduma. Promenili ste formu, a kočnice zadržali, ocenio je Stefanović.

On je rekao da nema specijalnog tužilaštva za korupciju državnih funkcionera sa tužilačkom policijom, nema obaveznosti reagovanja tužilaštva za određena krivična dela i obaveznost dnevnog obaveštavanja javnosti od strane tužioca.

Nastavak rasprave u utorak po amandmanima

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas popodne načelnu raspravu o 32 tačke dnevnog reda, među kojima je set pravosudnih zakona.

Skupština pretresom amandmana nastavlja rad u utorak, 7. februara u 10 časova.

Nema obaveznosti suđenja dan za dan u krivičnim predmetima, nema oduzimanja prava ljudima bliskim vlasti da na osnovu lekarskog uverenja izbegavaju zatvor, rekao je on i dodao da su zakoni samo drugi način kontrole pravosuđa i ugrožavanje ogromne većine poštenih i savesnih sudija i tužilaca.

Ako naš narod nakon ovih zakona traži nasušnu pravdu, moraće da čeka dugo i moraće da bude isključivo u šinjelu straha i podobnosti ako misli da reši bilo koji problem. Ta zarobljenost države neće nestati dok Srbija zaista ne dobije slobodu i pravdu, rekao je Stefanović.

Poslanik Pokreta slobodnih građana Natan Albahari smatra da vladajuća većina neće nikada predložiti članove Visokog saveta sudstva koji će dobiti podršku dve trećine parlamenta, jer, kako je ocenio, nikada neće ni pokušati da razgovara sa opozicijom kako bi zajedno došli do najboljih rešenja.

"Nego ćete uvek ići na takozvani antideadlock mehanizam gde će predsednik Narodne skupštine, predsednik Ustavnog suda, predsednik Vrhovnog suda, vrhovni Javni tužilac i zaštitnik građana odlučiti ko su najpodobniji kandidati za Visoki savet sudstva, a sve ove funkcije vi kontrolišete", rekao je Albahari.

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić izjavila je danas da ministarka pravde Maja Popović, kao i mnoge sudije i tužioci, ne primećuje da republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac igra ogromnu ulogu u procvatu organizovanog kriminala u Srbiji.

Parlić je tokom rasprave tvrdila da političari i tužiocu štite mafijaške grupe, te da građani to vide.

U Srbiji se zakoni donose u interesu kriminalaca i tako se zemlja uništava, rekla je Parlić i dodala da je pre 14 meseci zajedno sa 1.000 građana podnela krivičnu prijavu protiv tadašnje predsednice vlade Ane Brnabić i ministrarke Zorane Mihajlović i Irene Vujović.

Polemika Novakovića i poslanika SNS, uključila se i ministarka Popović

Poslanik opozicione Narodne stranke Borislav Novaković tvrdio je danas u parlamentu da postoji veza između vrha vlasti u Novom Sadu i kriminala, poslanici vladajuće SNS su mu odgovorili da je upravo on hapšen jer je oštetio grad Novi Sad, a u polemiku se uključila i ministarka pravde Maja Popović.

Novaković je pozvao ministarku da reaguje povodom nepostupanja po krivičnoj prijavi koja je u Novom Sadu podneta protiv Slobodana Milića Bocare.

To je čovek koji čini vezu između lokalne vlasti SNS-a, pre svega Miloša Vučevića, i urbanističke mafije. Milić je taj koji menja regulacione planove..., tvrdio je Novaković i tokom rasprave dovodio u vezu članove porodice predsednika Srbije sa Zvonkom Veselinovićem.

Poslanica SNS Biljana Pantić Pilja, reklamirajući povredu Poslovnika, obratila se predsedniku Skupštine Vladimiru Orliću, kome je rekla da je u redu što na liberalan način dozvoljava da se vodi rasprava, ali je i navela da poslanik može da govori samo o tački dnevnog reda.

Ja razumem da prethodni govornik ne može da vodi raspravu o tačkama dnevnog reda jer da ima obraza, on ne bi ni sedeo u skupštini. Naveo je da postoji problem institucija. Ja bih se tu složila sa njim, jer da institucije rade svoj posao prethodni govornik ne bi sedeo u skupštini nego u zatvoru gde mu je mesto, ali umesto njega u zatvoru su dvoje nevinih ljudi, rekla je Pantić Pilja.

Uspeo je, nastavila je Pilja, da mu zastari postupak i za to su odgovorne institucije, a to što on gaji patološku ljubav prema Milošu Vučevići i Andreju Vučiću nije za skupštinu nego za neke druge institucije.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je da ovo što su poslanici imali priliku da čuju od Novakovića predstavlja direktan uticaj na pravosuđe.

Tako to izgleda. Podnesu krivične prijave sa lažnim podacima, a onda preko skupštine vrše pritisak na organe da oni moraju da procesuiraju to što su rekli. Ja sam očekivao od primera koji je zalutao ovde, jer mu je mesto iza rešetaka, da priča o tome kakva je bila hrana u zatvoru u kojem je ležao, rekao je Jovanov, koji je tvrdio da je bivši robijaš prebacio odgovornost na dvoje nevinih ljudi.

Odgovarajući na tvrdnje da postoji veza između kriminala i vrha vlasti u Novom Sadu, Jovanov je kazao da je prethodni govornik bio hapšen kao direktor Zavoda za izgradnju grada, jer je menjao urbanistički plan za hotel i oštetio grad za milion i po evra.

Što ne pričaš o tome? Ako hoćeš da vidiš kriminalca stani pred ogledalo i to što si pobegao od krivičnog suda pred prekršajni ne menja stvar, rekao je Jovanov.

Ministarka pravde Maja Popović kazala je da, kad se podnese prijava za bilo šta, moraju da postoje dokazi.

Ako tužilaštvo odbaci prijavu, znači da dokaza nema u spisima. Imajući u vidu da vi pravite politički performans i mašete sa određenim slikama, one ne dokazuju krivično delo, poručila je Popović.

Ona je u polemici sa Novakovićem ponovila dam on počne da se bavi prikupljanjem dokaza pre nego što podnese prijavu.

Jedina vaša želja je da kriminalizujete porodicu predsednika Srbije, kao i ministre, imate patologiju prema ministru Vučeviću, rekla je Popović.

Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski poručio je predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću da treba da isključuje mikrofon kada se vređa dostojanstvo parlamenta.

Slušamo da o presudama govore osuđeni građani Srbije, javno vređaju ljude koji nikakve veze nemaju sa kriminalom, rekao je Komlenski.

Orlić je odgovorio da je njegov način vođenja sednica pokazatelj teške diktature.

Šta da vam kažem? Mi ovo slušamo svaki put šta god da je tema, uvek je isti govor i sve ovo znate napamet. I da osuđeni kriminalci govore na te teme, sve ste u pravu. Što se tiče isključivanja mikrofona, to vam je pokazatelj te teške navodne diktature ili tiranije, rekao je Orlić.

Kaže da je poslanicima koji kritikuju vlast teško da čuju odgovor, ali i ocenio da je u tome razlika u nivou demokratije između nekadašnje i sadašnje vlasti.

Olenik podneo 500 amandmana na pravosudne zakone

Samostalni poslanik Aleksandar Olenik podneo je oko 500 amandmana na pet pravosudnih zakona o kojima skupština raspravlja i danas.

Olenik je za Tanjug rekao da je amandmane podneo jer, prema njegovoj oceni, suština predloženih zakona jeste da se jedan način političkog uticaja zatvori, a da se otvori novih pet.

Hoćemo da sprečimo formalizaciju političkog uticaja. Do sada je skupština imala uticaj na izbor sudija i tužilaca, to će sada imati političke partije preko istaknutih pravnika, tvrdi Olenik.

Na pitanje da li je mogao sa manjim brojem amandmana da pokuša da popravi zakone, Olenik smatra da je taj broj amandmana bio minimum i da je, kako kaže, trebalo da ih bude još više.

Nema pravosudnog budžeta, nema pravosudne policije...Ima još mnogo toga, rekao je Olenik.

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas raspravu o setu pravosdunih zakona koji se donose radi usklađivanja sa izmenjenim Ustavom u oblasti pravosuđa.

Orlić: Lutovac slagao; Lutovac: Što se tiče snimka, evo potpisa

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić konstatovao je danas da šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac nije dostavio snimak na kojem bi trebalo da se vidi da je ministar finansija Siniša Mali navodno opsovao poslanicu DS Draganu Rakić tokom nedavne rasprave o budžetu.

Lutovac je tokom jučerašnje rasprave, želeći da ilustruje, kako je sam rekao, odnos izvršne vlasti prema skupštini spomenuo navodno ponašanje potpredsednika vlade tokom nedavne rasprave o budžetu za 2023.

Videli smo ovde predstavnike izvršne vlasti koji su dolazili i ponašali se bahato, koji su psovali majku poslanicima, držali lekcije umesto da polažu račune, rekao je juče Lutovac i tvrdio da je i predsednik parlamenta čuo kako je Mali opsovao majku Dragani Rakić.

Niko od ministara nije rekao ni reč, a kamoli psovku, rekao je Orlić i upitao Lutovca kakvog smisla ima da izmišlja pozivajući ga da, kako je rekao, ne optužuje ljude.

Ništa ja ne izmišljam postoji snimak, rekao je Lutovac.

Ne postoji snimak. Donesite mi snimak. Ako mi ne dostavite snimak ja ću reći da ste slagali, kažem vam šta ću da uradim, rekao je Orlić.

Dobićete taj snimak. I vi ste čuli ali ste se pravili da ne čujete, odgovorio je Lutovac.

Tokom današnje rasprave Lutovac je govorio o licemerju, a Orlić je prokomentarisao:

Nemojte samo o stidu i licemerju da pričamo, jučerašnji dan smo završili konstatacijom da ste slagali mene u mikforon i mene u oči. Nemojte samo o tome da pričamo više, rekao je Orlić.

Lutovac je odgovorio da što se snimka tiče dobićete potpise poslanika koji su to videli, na šta mu je Orlić odgovorio da neće potpise nego snimak za koji je Lutovac tvrdio da postoji.

A snimak ćete dobiti zajedno sa dva minuta sa naplatne rampe, rekao je Lutovac, a Orlić konstatovao:

Znači, slagali ste me. Odlično je što ste priznali, rekao je Orlić. Posle kraće polemike Lutovac je rekao "sram vas bilo".

Sram vas bilo, gospodine Lutovac, da se na taj način ponašate, nema smila i to neću da dozvolim. Juče ste me gledali u oči i rekli ste imam snimak dostaviću vam snimak, a sad mi saopštavate da to ne postoji i mene sram da bude što ste vi slagali?, završio je Orlić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Povezane vesti

Danas nastavak vanredne sednice Skupštine Srbije o pravosuđu

Izvor: Danas, 05.Feb.2023

Skupština Srbije nastaviće danas u 10:00 časova juče započeeto prvo vanredno zasedanje na čijem dnevniom redu su 32 tačke, od kojih je 11 je iz oblasti pravosuđa.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.