Poseta delegacije slovačkih poslanika Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2017, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poseta delegacije slovačkih poslanika Srbiji

Delegacija dva poslanička obora Narodne skupštine Slovačke republike, za kulturu i medije i za obrazovanje, nauku, omladinu i sport, od utorka je u poseti Srbiji.

Zgusnut program posete su iskoristili da se informišu o svakodnevnom životu i problemima Slovaka u dijaspori.

Prvog dana oficijalne posete posle razgovora u ambasadi Slovačke i katedri Slovakistike u Beogradu, imali su radne pregovore u republičkom parlmentu, gde su ponudili teze za rešenje manjinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << školstva, koje se primenuju u Slovačkoj.

Sličan sadržaj razgovora apsolvirali su danas sa predstavnicima pokrajinske vlade sa akcentom na intenzivniju saradnju sa slovačkom ambasadom u Beogradu.

Takođe su se dogovorili o prostornom rešenju sedišta Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka.

Predsednik Odbora za kulturu i medije Dušan Jarjabek i predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, omladinu i sport Ljubomir Petrak su informisani i o aktivnostima Nacionalnog saveta Slovaka, o situaciji na odeljenju slovakistike u Novom Sadu i Zavoda za kuturu vojvođanskih Slovaka.

Kako funkcioniše oblast informisanja slovačke poslanike su detaljnije informisali u medijskoj ustanovi RTV, gde su im aktuelnu situaciju približili glavni i odgovorni urednik 2. programa TV Atila Marton, njegova pomoćnica Ana Jaškova i zamenik odgovornog urednika slovačke redakcije TV Milan Kulík.

U kontruktivnom razgovoru su došli do zaključka, da je potrebno konkretizovati postojeću saradnju RTV sa RTV Slovačka, koja je u obostranom interesu.

Da bi stekli što celovitiji utisak o životu ovdašnjih Slovaka delegacija je posetila sredine u kojima oni žive, Staru Pazovu, Kovačicu, Bački Petrovac, Kisač.

Četvorodnevna poseta omogućila je poslanicima Narodne skupštine SR, da bolje shvate uslove života Slovaka u dijasopri i time konkretizuju predloge za produbljivanje međunarodne saradnje Slovačke i Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.