Izvor: Magyar Szó, 25.Avg.2015, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poseban voz iz Preševa

Prema podacima UNHCR-a, u noći između subote i nedelje je u Srbiju stiglo sedam hiljada migranata. Nakon što je grčko-makedonska granica otvorena, ljude okupljene kod Đevđelije počeli su da prevoze svim mogućim prevoznim sredstvima prema severnoj granici, rekavši da to čini i Srbija.

Srpsko-makedonsku granicu većina ljudi prelazi u okolini Preševa, gde se migranti evidentiraju i dobijaju dokumente, koji ih ovlašćuju da se zadrže 72 sata u zemlji. Odavde kreću posebni vozovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << za Suboticu. Dnevno polaze dva voza, ali većina migranata ipak kreće put Beograda, a odatle stižu na sever autobusima. Slaviša Predolac, zamenik šefa autobuske stanice u Beogradu, za „Mađar so“ je rekao da je u danima vikenda dnevno polazilo dvadeset posebnih linija za Suboticu i Kanjižu. Ranije se dešavalo da krene 30 autobusa za Suboticu, a 30 za Kanjižu. Kaže da broj posebnih polazaka varira u zavisnosti od zahteva. Nakon otvaranja grčko-makedonske granice, mora se računati na novi intenzivni talas migranata.

Juče u podne je iz Preševa u Suboticu stigao oronuo voz, u kome su putovali isključivo migranti. Voz nije stigao na stanicu, nego je putnike odvezao samo do prigradske stanice u Aleksandrovu. Putnici su mahom bili muškarci između 25 i 40 godina, ali smo videli i porodice sa malom decom. Bilo je oko 500 putnika, koji su stizali iz Avganistana, Sirije, Iraka i Eritreje. Kažu da ih je policija prevarila, jer im je u Preševu rečeno da će voz stati i u Beogradu, ali su oni na svojim smartfonima videli da su prošli glavni grad. Putovali su 14 sati bez hrane i vode, a ne znaju šta sada da rade u Subotici, jer su u Beogradu trebali da podignu pare ili da se sretnu sa svojom porodicom.

Prilikom dolaska voza, pojavilo se barem 15 taksija na stanici a njihovi vozači su počeli da se cenkaju sa pristiglim putnicima. Kako smo saznali, neki od njih su hteli da se vrate u Beograd a taksisti su hteli da ih voze za 150 evra po osobi. Neki su potražili lokalne autobuse, ali su se prilikom ulaska u vozilo skoro potukli, jer je svako hteo istovremeno da uđe u autobus. A bilo je i onih koji su odmah krenuli prema ciglani.

Saznali smo da, iz Preševa za Suboticu, dnevno saobraćaju dva posebna voza.

Migranti nam nisu govorili o tome zašto su hteli po svaku cenu da stignu u Beograd, samo su ponavljali da tamo mogu da podignu novac putem Western Union-a. To bi mogli da učine i u Subotici. Nezvanično saznajemo da se u glavnom gradu prvi put susreću sa krijumčarima ljudi, odnosno da ih tamo čeka organizator puta od koga dobijaju pare.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.