Poreznik kontroliše gradska preduzeća

Izvor: Blic, 20.Avg.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poreznik kontroliše gradska preduzeća

Novi Sad - Gradonačelnik Igor Pavličić angažovao je dva pomoćnika. Poreski inspektor Vitomir Vučković nadgledaće rad komunalnih preduzeća i ekonomsko poslovanje, a drugi pomoćnik je odskora Zoltan Bunjik, funkcioner SVM i bivši pokrajinski sekretar za obrazovanje. Novi Statut grada, koji Skupština grada treba da usvoji 15. septembra, predviđa da prvi čovek grada može, a ne mora, da ima pet pomoćnika. Pavličić kaže da za sada neće biti novih imenovanja.



>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />Za Vitomira Vučkovića javnost je posredno saznala dve nedelje nakon imenovanja iz saopštenja Gradske kuće, gde je navedeno da će on kontrolisati odluku prema kojoj gradska preduzeća više ne mogu da se kreditno zadužuju kod banaka i fondova. O imenovanju Zoltana Bunjika saznalo se iz najave Zavoda za izgradnju grada da će on sa direktorom Borislavom Novakovićem posetiti „Gošinu" fabriku, gde se sklapaju delovi za Drumsko-železnički most. Bunjik se nije odazivao na pozive „Blica" za komentar, dok Vučković kaže da je kao nestranačka ličnost postavljen za domen ekonomskih poslova. U službi za informisanje u Gradskoj kući navode da je Vučković rođen 1974. godine, da je 2000. godine diplomirao na Pravnom fakultetu na smeru unutrašnjih poslova i da je potom radio kao inspektor finansijske policije u Republičkoj upravi javnih prihoda u Novom Sadu. Od 2003. godine, Vučković je bio zaposlen u Odseku poreske policije kao inspektor. Interesantno je da mu je šef u poreskoj policiji bio Živko Makarić, aktuelni član Gradskog veća zadužen za budžet i finansije. Pavličić kaže za „Blic" da je zbog iskustva u poreskoj policiji i imenovan da bi radio na konsolidaciji javnih preduzeća.

- Poslovni planovi javnih preduzeća u ranijem periodu projektovani su sa planiranim gubitkom na kraju godine, koji je onda nadomeštan novcem iz budžeta i kreditima poslovnih banaka. To je nedopustivo jer budžet treba da ima razvojnu funkciju, da finansira projekte koji će dovesti do razvoja grada i poboljšanja standarda svih Novosađana. Vitomir Vučković, koji je radio kao inspektor finansijske i poreske policije, zadužen je za unapređenje i kontrolu poslovanja preduzeća - saopštio je Pavličić.

Gradonačelnik se nije posebno izjašnjvao o imenovanju Bunjika, navodeći samo da je on postavljen za oblast obrazovanja. Bunjik od 2000. do 2005. bio pokrajinski sekretar za obrazovanje, nakon čega je podneo ostavku jer se očekivalo da pređe u diplomatiju. Do toga nije došlo jer je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog navodne zloupotrebe službenog položaja. Suđenje je trebalo da počne 2. jula, ali je odloženo za 11. septembar, jer je Bunjik obavestio sud da je na lečenju.

Pavličić dodaje da je teško dovesti kvalitetne kadrove u Gradsku kuću zbog malih zarada u gradskoj upravi.

I Odžić u Gradskoj kući?

U kabinetu gradonačelnika zvanično nisu mogli da potvrde spekulacije da je kandidat za mesto pomoćnika i osnivač Novosadske partije Aleksandar Odžić, o čemu se već dugo spekuliše u javnosti. S druge strane, u krugovima bliskim vlastima može se čuti da je Odžić „dobio neki posao" u Gradskoj kući. Odžić je bio juče nedostupan za komentar.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.