Ponta za energetsku saradnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Dec.2014, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponta za energetsku saradnju

Premijer Rumunije Viktor Ponta izjavio je danas na samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu da je jedan od najvećih izazova regiona energetska strategija i da bi na tom forumu trebalo razmotriti pitanje saradnje u energetici.

Obraćajući se učesnicima skupa, Ponta je rekao da forum koji okuplja Kinu i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, treba da ima dva cilja.

Prvi je jačanje strateškog partnerstva EU i Kine, i učesnice samita koje su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << članice EU treba da iskoriste svoj glas za razvoj tog partnerstva, rekao je Ponta.

Kao drugi zadatak Ponta je naveo da zemlje učesnice koje nisu članice EU, treba da postanu njen deo, dodajući da je "to u interesu EU".

Premijer Albanije Edi Rama zahvalio je kineskoj vladi na učešću na ovom samitu i zamolio da se ubrzaju projekti koji će biti od koristi za sve.

Albanski premijer je rekao da je region u poslednjih 20 godina pretrpeo velike promene, ali da je i dalje najsiromašniji region Evrope.

Rama je izrazio želju za saradnju u izgradnji mira i podsetio da je nedavno posetio Beograd, kao prvi albanski premijer posle 68 godina.

Na Samitu u Beogradu učestvuju premijeri Kine, Srbije i još 13 zemalja centralne i istočne Evrope. Iz Hrvatske, Poljske i Bugarske na skup nisu došli premijeri, nego drugi zvaničnici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Orban: EU mora da sarađuje s Kinom

Izvor: B92, 16.Dec.2014

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da je region centralne i istočne Evrope ima veliku i ohrabrujuću perspektivu...To, kako je rekao, potvrđuje i nivo ekonomskog rasta koji je veći nego drugde u Evropi..."Mi znamo da je u našem interesu da sarađujemo sa Kinom, da budemo domaćini kineskih...

Nastavak na B92...

Rama traži ubrzanje projekata

Izvor: B92, 16.Dec.2014

Premijer Rumunije Viktor Ponta izjavio je da je jedan od najvećih izazova regiona energetska strategija...Prema njegovim rečima, trebalo bi razmotriti pitanje saradnje u energetici...Obraćajući se učesnicima skupa Samita 16+1 u Beogradu, Ponta je rekao da forum koji okuplja Kinu i 16 zemalja centralne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.