Poništili izbor profesora

Izvor: Blic, 13.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poništili izbor profesora

SREMSKA MITROVICA - Zoran Đokić, jedini nezaposleni doktor nauka u Sremskoj Mitrovici koji je i pored bogate biografije i naučnih radova odbijen na konkursu za posao u Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, o čemu je „Blic" već pisao, dobio je sudski spor protiv škole. Kako je na konkursu zaposlen zet bivšeg direktora škole, koji je imao nižu stručnu spremu, sud je naložio da se obavi ponovni izbor među kandidatima koji imaju titulu doktora nauka. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Viša škola za obrazovanje vaspitača u Sremskoj Mitrovici dobila je 28. maja prošle godine akreditaciju za visoku školu, te je sada Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača. Već sutradan objavljen je konkurs o izboru profesora za nastavni predmet fizičko i zdravstveno vaspitanje sa metodikom. Međutim, već prilikom izbora tročlane komisije pojavljuju se nepravilnosti jer su u komisiji bili i tast i mentor kandidata sa titulom magistra koji je primljen u radni odnos. O kakvom se nepotizmu radi govori činjenica da je njega inače pre pet godina i zaposlio tadašnji direktor škole, njegov tast, a i konkurs je namešten, dok smo nas četvorica doktora nauka samo statirali - priča Zoran Đokić, koji se u međuvremenu žalio Ministarstvu prosvete i pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, a nakon ponovljene odluke nove komisije i tužio školu sudu.

Pre nekoliko dana Đokić je dobio presudu Opštinskog suda u Sremskoj Mitrovici, kojom se usvaja njegova tužba, pa se „direktorki Visoke škole nalaže da izvrši ponovni izbor između prijavljenih kandidata koji ispunjavaju zakonske obaveze prema članu 64 Zakona o visokom obrazovanju, a imaju naučni naziv doktora nauka", navodi se u presudi. Takođe, tuženi se obavezuje da tužiocu nadoknadi troškove parničnog postupka od 20.000 dinara.

- Drago mi je da je pravda trijumfovala i nadam se da ću dobiti radno mesto koje svojim kvalifikacijama i zaslužujem, s obzirom na to da sam među preostala tri kandidata jedini Mitrovčanin. Odbijam da verujem da ljudi poput mene sa 27 objavljenih naučnih radova u inostranstvu, radnim iskustvom predavača u osnovnim i srednjim školama, zvanjem selektora stonoteniske reprezentacije Jordana, Indije, Islanda, Tunisa i trenera naše reprezentacije, nisu potrebni ovom gradu - kaže Đokić, koji je jesenas tri meseca bio angažovan na javnim radovima za šta je mesečno dobijao 16.000 dinara.

Slađana Milenković: Odlučivalo nastavno-naučno veće

Direktorka Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Slađana Milenković odbila je razgovor za „Blic" napominjući da „je postupala u skladu sa zakonom, te da je Nastavno-naučno veće škole odlučilo kog će kandidata primiti u radni odnos".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.