Poništena javna nabavka za pijaću vodu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2014, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poništena javna nabavka za pijaću vodu

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki je na sednici održanoj 3. decembra donela odluku po podnetom zahtevu za zaštitu prava Aleksandra Đekića iz Bečeja i usvojila navedeni zahtev i u celini poništila postupak javne nabavke usluge prečišćavanja pitke vode, navodi se u odgovoru Republičke komisije za RTV.

U njemu se dodaje da, prema podacima kojima ta Komisija raspolaže u evidenciji, a imajući u vidu ustaljenu tehniku slanja pošiljki putem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poštanskih usluga, predmetna odluka još uvek nije uručena svim strankama u postupku.

"Ističemo da se o detaljnim razlozima za donošenje ovakve odluke možete upoznati nakon dostavljanja odluke strankama u postupku, kada će ista u integralnoj verziji biti objavljena i na portalu javnih nabavki i internet stranici Republičke komisije", dodaje se u odgovoru Komisije.

Direktor zrenjaninskog JKP "Vodovod i kanalizacija" Goran Tajdić rekao je za RTV da će komentar na ovakvu odluku Komisije dati kada tom preduzeću mišljenje bude i zvanično uručeno.

Na odluku Komisije reagovalo je udruženje građana "Naš grad, naša stvar", čiji je predsednik Zdravko Vujasinović ocenio da za aktiviste ona ne predstavlja iznenađenje.

"Pokazalo se da je tačno sve što smo govorili i da je potrebno da se rešavanje ovog problema 'digne' na viši nivo - pokrajinski ili republički, jer je očigledno da Zrenjanin nema stručnjake", rekao je Vujasinović.

On je postavio pitanje odgovornosti. "Da li će neko odgovarati za sve neuspele tendere i pokušaje? I to je pitanje koje postavljamo", naveo je on.

U prostorijama tog udruženja u ponedeljak u 16 časova će se održati panel diskusija pod nazivom "Bajka o vodi". Organizator događaja je Društvo protiv korupcije, a najavljeni govornici su Zoran Bašić iz tog Društva, Zlatko Minić iz Transparentnosti i Miloš Adamović iz Inter-institucionalne profesionalne mreže u sektoru voda Srbije (IPM).

Voda za piće u Zrenjaninu zabranjena je za upotrebu od 2004. godine. Nakon raspisivanja poslednjeg tendera, prigovor Komisiji uputio je Aleksandar Đekić iz Bečeja, nakon čega je proces stopiran.

LSV: Kolika je cena neznanja?

Da je svim građankama i građanima Zrenjanina postalo jasno da imamo najnesposobniju i najneodgovorniju vlast u istoriji našeg grada i zvanično je danas potvrđeno iz Republičke komisije, saopšteno je danas iz zrenjaninske LSV.

U saopštenju te stranke se ističe da je vlast okupljena oko SNS, bez logičnog obrazloženja, raskinula ugovor o izgradnji fabrike vode sa "najuglednijom i najvećom korporacijom za vodosnabdevanje u Evropi," nemačkom firmom Vasertehnik.

"Zbog toga je Vasertehnik pokrenuo postupak međunarodne arbitraže u Vašingtonu, zbog čega će građani Zrenjanina platiti minimum 5 miliona evra odštete, a fabriku vode i dalje neće imati", piše u saopštenju LSV.

U toj stranci su ocenili da je zrenjaninska vlast nesposobna da zakonito raspiše javnu nabavku.

"Da je ugovor sa Vasertehnikom sproveden, za šta je zaslužna prethodna vlast i za šta su bile obezbeđene i garancije Vlade RS, Zrenjanin bi već danas imao zdravu pijaću vodu, a svako domaćinstvo bi imalo mesečno dve do tri hiljade dinara više u novčaniku. Zahvaljujući naprednoj vlasti, Zrenjaninci imaju šest do sedam hiljada manje u novčaniku jer su im plate i penzije smanjene, a nema nijedne nove investicije, niti radnog mesta već dve i po godine", poručili su iz zrenjaninskog LSV.

Ligaši su pozvali direktora zrenjaninskog Vodovoda Gorana Tajdića, zamenika gradonačelnika Sašu Santovca i kompletnu vlast u Zrenjaninu da podnesu ostavke jer su, kako se navodi, nesposobni da sprovedu običnu javnu nabavku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.