Pomoć romskoj deci u učenju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2017, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć romskoj deci u učenju

Humanitarni centar Novog Sada u saradnji sa pojedinim školama organizuje besplatnu dopunsku nastavu i pruža podršku romskoj deci u učenju.

Danas, kada su privatni časovi skupi, ta deca pomoć volontera i odgovore na sva dodatna pitanja iz gradiva dobijaju besplatno.

Projekat podrške romskoj deci traje od 2003. godine. U toku školske godine nastava se realizuje u školama, a kada je nema, učenici i volonteri sele se u prostorije Humanitarnog centra.

"Dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << traje projekat mi radimo u školama, baš tu gde su deca jer nam je mnogo logičnije i roditelji onda znaju gde mogu da, gde šalju decu, sa kim će da rade jednostavno sredina koja je deci poznata, a s druge strane tu smo i za školu da pomognemo njima i da pomognemo njima kada oni možda ne mogu da stignu da obrade sve lekcije mi smo tu da uskočimo i da pomognemo", kažu u centru.

Nastava se odvija vikendom i traje dva sata, a ovo je jedinstvena prilika za decu da pitaju ono što im nije bilo jasno na časovima i da domaće zadatke rade uz nečiju pomoć.

"Najteža je bila matematika ali kad je počela dopunska, sad mi je malo lakše zato što nastavnici dolaze pa nas uče, i pomalo isto srpski pa smo ovde redovno došli pa smo učili", kažu deca.

Volonteri rade u grupama, gde ih je najčešće petoro, i ističu da dva sata nedeljno nekada nije dovoljno. Međutim, časovi nisu vremenski ograničeni, te svako dete ima pravo da postavlja dodatna pitanja za oblasti koje mu se čine nejasnim.

"Pa ne bih baš rekla da predajemo, više da se družimo i više je to kroz igru. Oni dolaze subotom da se druže a ne da uče", kažu u centru.

Iako volonteri uglavnom nisu profilisani za predavače, uz konsultovanje sa učiteljicama i pedagoškom službom, mladi Romi lakše savladavaju školsko gradivo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.