Izvor: Blic, 12.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političke igre za termoelektranu

Ako se ostvare najave gradskih čelnika, ali i lokalnog odbora DSS o gradnji nove i obnovi stare termoelektrane-toplane u Novom Sadu, snaga ova dva postrojenja bila bi nešto manja od celog „Đerdapa". Da li se u Novom Sadu lome koplja dva energetska lobija, pitanje je koje se nametnulo u javnosti nakon što je odbor DSS najavio obnovu i dogradnju TE-TO u Novom Sadu, gradu u kome je lokalna vlast menjala čak i Generalni plan ne bi li stvorila uslove da sa švajcarskom kompanijom „Mentor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Enerdži" i ruskim „Tehnopromeksport" izgradi potpuno novu termoelektranu-toplanu vrednu više od 600 miliona evra.

Najava odbora DSS, koju je javnosti predstavio Zoran Obradović, član stranke, ali i direktor „Panonskih elektrana", preduzeća u čijem se sklopu nalazi TE-TO, u javnosti je odmah povezana sa privatizacijom te firme za koju su zainteresovane ruske kompanije. Spekulacijama je doprinela i najava ministra energetike Aleksandra Popovića (DSS), da će jedan krak gasovoda koji ide od Rusije do zapadne Evrope ipak proći kroz Srbiju. Objašnjenja da je TE-TO neophodna jer gradska „Toplana" na minus pet stepeni ne može da pokrije potrebe grada, da je obnova sadašnjeg postrojenja predviđena republičkom strategijom još 2002. godine i da je jeftinija od gradnje nove TE-TO nisu stišala glasine.

- Naša ideja potekla je iz potrebe građana, a ne iz politikanstva. Novi Sad na minus dva stepena ne može bez TE-TO, a kao što svi znaju ona je građena pre par decenija i rekonstrukcija joj je neophodna. Ako je to problem, zašto tu da ne uložimo? - objašnjava šef novosadskog DSS Vladimir Galić. Po njegovim rečima, mesta za spekulacije o sukobu interesnih grupa nema. A koliko je povezivanje Novog Sada, „Panonskih elektrana" i ministarstva energetike preko članova DSS bez smisla, tvrdi Galić, najbolje svedoči to što se on sa ministrom energetike nije čuo još od kada je vodio Agenciju za privatizaciju.

Međutim, direktor „Toplane" Svetozar Maletić, član marginalizovane grupe DSS koja deli vlast sa radikalima u gradu, i čovek kome su upravo stranačke kolege zamerile da zbog politike sprečava povezivanje i poslednjeg dela „Toplane" sa postojećom TE-TO, ipak vidi tragove interesa svetskih giganata.

- Evidentno je da Rusija pokušava energentima da kontroliše okruženje i da je floskula da onaj ko ima informaciju ima moć zamenjena novom da onaj ko ima energiju ima moć. Upravo se sada vodi polemika o tome kuda će proći čuveni ruski gasovod. Sasvim je sigurno da postoji sukob velikih interesnih centara moći, a Novi Sad je samo jedna od lokacija na kojoj se on manifestuje - smatra Maletić.

On ističe da je TE-TO veoma važna za rad „Toplane" i da ova dva preduzeća savršeno sarađuju već godinama. On ne želi da precizira koje je rešenje bolje, ali kaže da bi bilo najgore da se dopusti rasipanje novca izgradnjom dva postrojenja istih kapaciteta na tržištu koje za tim nema potrebe.

Da se nešto iza brda valja svedoči i to što nijedna od suprotstavljenih strana ne pominje da će nove TE-TO pored tople vode za grejanje proizvoditi i struju. Nedoumice podgreva i nezvanična informacija da će se u privatizaciju postojeće TE-TO uključiti jedna velika ruska kompanija i proširiti je gotovo identično kako je najavio lokalni odbor DSS. Kako će inicijativa DSS uticati na plan o izgradnji nove TE-TO bilo je juče nemoguće saznati i u „Mentor enerdžiju" i u gradskoj vlasti. Javnost je o celom ovom projektu jedva obaveštena još od potpisivanja ugovora, iako su ostala otvorena brojna pitanja od toga zašto se gradi novo postrojenje kada grad već ima jedno, do toga zašto je srpski ogranak švajcarskog preduzeća koje treba da obezbedi novac otvoren samo dan pre potpisivanja ugovora i to pod rukovodstvom jednog od funkcionera SRS.

Grad bez sluha za ruski kapital

Pokrajinski sekretar za energetiku Dragan Surdučki smatra da je svejedno čiji će kapital ući u grad, ali da je neophodno što pre poboljšati grejanje. On ističe da su ruske kompanije još pre dve godine bile zainteresovane da dograde postrojenje u TE-TO, ali da gradonačelnica Maja Gojković tada nije imala sluha za ovakve ponude.

- TE-TO je neophodna gradu, a postrojenje je zastarelo. Evidentno je da je priča o novoj TE-TO ostala prazno slovo na papiru - smatra Surdučki.

„Mentor enerdži" likvidiran?

Kako se može videti na zvaničnom sajtu kompanije „Mentor enerdži", ova firma likvidirana je u martu 2006. godine da bi odmah bila ponovo otvorena pod novim imenom „Mentor enerdži holding". Zbog čega je urađena ova izmena i kako će uticati na ugovor sa gradom bilo je nemoguće saznati, jer na telefonske brojeve na koje je registrovan srpski ogranak ove firme niko ne odgovara, a u kancelarijama ove firme nije bilo službenika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.