Polisa zdravstvenog osiguranja za bezbedno letovanje (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2018, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polisa zdravstvenog osiguranja za bezbedno letovanje (AUDIO)

Polisa putnog zdravstvenog osiguranja neophodna je za putovanje u inostranstvo skoro koliko i pasoš jer su zdravstvene usluge u većini zemalja neuporedivo skuplje nego u našoj zemlji, pa stoga ne treba rizikovati.

Sve što je potrebno znati kada se uzima polisa zdravstvenog osiguranja objašnjava savetnik u Sektoru za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga u NBS Nikola Đukić.

"Dobrovoljno zdravstveno osiguranje za vreme boravka u inostranstvu ili putno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zdravstveno osiguranje pruža zaštitu za slučaj iznenadne bolesti ili povrede prilikom boravka u inostranstvu", kaže Đukić.

On ističe da ukoliko nastupi osigurani slučaj, korisnik polise treba da se javi na kontakt telefon označen u polisi.

"Visina premije osiguranja zavisi od: zemlje u koju se putuje, svrhe putovanja, dužine boravka, starosti osiguranika, kao i od toga da li se putuje individualno, porodično ili grupno", objašnjava Đukić.

On napominje da neke ambasade zahtevaju polisu osiguranja kao uslov za dobijanje vize, kao i da se putno zdravstveno osiguranje može ugovoriti kao pojedinačno, porodično ili grupno u zavisnosti od toga sa koliko se osoba putuje.

"Polisa najčešće pokriva troškove ambulantnog i bolničkog lečenja, lekova i sanitetskog materijala, transporta do najbliže bolnice, kao i troškove medicinske evakuacije", kaže Đukić.

On naglašava da ugovor o putnom osiguranju mora da bude zaključen pre odlaska na putovanje, a putnik po polisi osiguran sve do povratka sa putovanja.

"Treba naglasiti da u obavezno osiguranje nisu uključeni svi rizici, kao što su pregledi tokom trudnoće ili lečenje od bolesti zavisnosti", kaže Đukić i dodaje da su u polisi navedeni svi rizici koji su obuhvaćeni.

"Ukoliko se u inostranstvu desi osigurani slučaj, potrebno je pozvati broj dežurnog centra označenog na polisi ili pokazati polisu lekaru ili osoblju u bolnici", kaže Đukić i dodaje da je potrebno sačuvati originalnu dokumentaciju i originalne račune radi refundacije troškova nakon povratka u zemlju.

On savetuje da se pre kupovine polise proveri da li osiguravajuće društvo ima dozvolu za rad NBS, koji su rizici pokriveni polisom putnog zdravstvenog osiguranja, koja je maksimalna suma do koje će troškovi biti osigurani, kao i da li je predviđeno i u kojoj je meri učešće osiguranika.

"Pitanje je da li polisa pokriva potpunu refundaciju troškova ili je predviđeno učešće osiguranika u nekoj meri, a treba znati u kom roku po povratku sa putovanja treba podneti zahtev za refundaciju troškova", kaže Đukić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.