Policija uspostavila kontrolu u centru Beograda - veče novih sukoba, suzavca, kamenica...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2020, 18:07

Policija uspostavila kontrolu u centru Beograda - veče novih sukoba, suzavca, kamenica...

Pet sati posle početka današnjih uličnih protesta u Beogradu, nešto pre ponoći, policija je uglavnom uspostavila kontrolu u centru grada. Gradske komunalne službe počele su večeras oko 23.30 da čiste ulice i otklanjaju posledice sukoba demonstranata sa policijom na prostoru ispred Skupštine Srbije. Kordoni policije i dalje su postavljeni ka Takovskoj ulici i ka Bulevaru kralja Aleksandra. U samom Bulevaru su razbacani kontejneri, koje su demonstranti postavljali naspram kordona policije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a vide se i ostaci polomljenih žardinjera, kamenice...

U okolnim ulicama i dalje ima manjih grupa demonstranata. Jedna od njih, u Resavskoj ulici, nagurala je kontejnere na šine, tako da je tramvajski saobraćaj trenutno onemogućen.

I dalje se u tom delu grada događaju sporadični sukobi sa policijom, koju gađaju raznim predmetima...

Žandarmerija i dalje na raskrsnici kod "Londona"

Veliki broj pripadnika Žandarmerije nalazi se i dalje, oko 22 sata, na raskrsnici ulica Kralja Milana i Kneza Miloša, kod "Londona", a jedan njen deo je blokirao Ulicu Kralja Milana ka zgradi Predsedništva.

Žandarmerija je prvobitno napravila kordon u obliku "velike potkovice" kojim je zatvorila ulazak u ulice Kralja Milana i Kneza Miloša, dok su se demonstranti povukli niže, niz Ulicu kneza Miloša.

Pripadnici policije drže kontrolu nad situacijom na nekoliko punktova u užem centru Beograda, na širem prostoru oko Skupštine Srbije, kod Terazijskog tunela, kod Londona i na početku Bulevara kralja Aleksandra, nakon što su "živom masom" potisnuli demonstrante sa prostora ispred skupštine, postavili kordone i postavili oklopna kola preko saobraćajnica u tim delovima grada.

Iz pravca Takovske ulice na početak Bulevara kralja Aleksandra, kod zgrade Glavne pošte, oko 22.15 sati stigla je veća grupa demonstranata i naišla na kordon Žandarmerije, koji je napala kamenicama i suzavcem.

Policija je uzvratila suzavcem.

Konjica i veći broj policajaca kreće se iz pravca Trga Nikole Pasića ka Bulevaru.

Na uglu Takovske i Bulevara kralja Aleksandra veći je broj pripadnika žandarmerije, a tu su i oklopna vozila.

Do sukoba demonstranata sa policijom došlo je i kod Crkve svetog Marka.

Na tom mestu je nekoliko trenutaka ranije bilo mirno i nije bilo demonstranata.

Pre toga, demonstranti su kod skupštine bacali baklje, flaše na policiju, koja ih je zatim raščistila sa tog prostora.

Intervenisala je Hitna pomoć, pošto je u nekoliko stampeda bilo povređenih.

Demonstrante je, inače, predvodio čovek koji je držao krst u ruci, a veći broj je nosio ikone sa likovima Svetog Save, Hrista. . .

Blic prenosi da je iz MUP-a stigla informacija da policija nije večeras pred skupštinom koristila suzavac.

Okršaj demonstranata sa policijom u Bulevaru

U Bulevaru kralja Aleksandra demonstranti su se primakli policiji, bacajući ka kordonu kamenice i suzavac, a čupali su i saobraćajne znakove.

Situacija je počela da eskalira oko 22:25.

Žandarmerija je odgovorila suzavcem, koji bacaju sa oklopnih vozila na demonstrante.

Bačena je velika količina suzavca, pa su i pripadnici Žandarmerije bez potrebnih maski morali da se povuku.

Demonstranti su se se potom povukli dublje u Bulevar kralja Aleksandra i oko Crkve svetog Marka, a policija ih potiskuje sve dalje, te je kordon pomerila ispred Crkve svetog Marka.

Policija je počela suzavcem da potiskuje demonstrante i od Crkve Svetog Marka dalje u pravcu Tašmajdanskog parka.

Demonstranti su potisnuti dublje u Bulevar kralja Aleksandra, zapalili su kontejnere i u okolnim ulicama.

Iza sebe, demonstranti, kako se povlače dublje niz ulicu, ostavljaju uništene žardinjere i druge predmete.

Kamenice i kod Doma omladine

Do novog sukoba demonstranata i policije došlo je na potezu od Doma omladine do Terazijskog tunela, nešto pre 22 sata, a policija je i na tom mestu uspela da potisne demonstrante.

Deo demonstranata koji su bili potisnuti ka Terazijama, policija je "odbila" još dalje, prema Knez Mihailovoj ulici, pa i dalje ka Kalemegdanu, ali se jedan broj vratio Vasinom ulicom do Trga Republike i ponovo se stacionirao kod Doma omladine.

Ta grupa nasrnula je na kordon policije, ka kojem su poletele kamenice i drugi polomljeni predmeti, na šta je policija reagovala suzvacem.

Tuča među demonstrantima

Na Bulevaru kralja Aleksandra došlo je do tuče među učesnicima protesta.

Do tuče, koja je kratko trajala, došlo je na početku Bulevara, kod Češke ambasade, oko 22.15.

Deo pripadnika policije "prišao" je demonstrantima i sa leđa, iz pravca Bulevara despota Stefana, tako da su oni bili primorani da se vrate ka Trgu republike i okolnim ulicama.

Demonstranti zapalili kontejnere na Bulevaru

Velika grupa demonstranata nalazi se u Bulevaru kralja Aleksandra, gde su zapalili kontejnere, a nasuprot njima stoji kordon policije.

Za sada je sve mirno, uz povremene pokušaje učesnika protesta da isprovociraju policiju.

Ispred Doma omladine kordon policije krenuo je ka okupljenima, koji na njih bacaju kamenice, baklje.

Tome je prethodila smirenija situacija, koja je dozvolila i ponovno puštanje saobraćaja kroz Terazijski tunel.

Policija je demonstrante potisnula ka Trgu Republike.

Policija je večeras oko 21.00 sati uspela da potisne sve demonstrante ispred i u širem prostoru oko skupštine Srbije, i postavila kordone, a kod skupštine su stigla četiri oklopna vozila žandarmerije.

Demonstranti sa oboda celog prostora, posebno ka Trgu Nikole Pašića, obaraju kontejnere i guraju na ulicu, i gađaju policiju čime stignu.

Na samom Trgu Nikole Pašića došlo je do većeg sukoba između demonstranata i policije, javlja Tanjugov izveštač.

Kordon policije bio je postavljen ispred ulaza u Skupštinu grada na Trgu Nikole Pašića 6, gde su ih na njih nasrnuli demonstranti, koji su lomili ispred sebe žardinjere, klupe i bacali ka policiji.

Policija je krenula u "juriš" na demonstrante, potiskujući ih živom silom, a masa demonstranata je zatim krenula nekontrolisano da se povlači, pa je jedan deo otišao ka Terazijama i Hotelu Moskva, a drugi deo kroz prolaz Bezistan.

Policija je potisnula demonstrante, koji se trenutno nalaze na Terazijama, na potezu od Igumanove palate do Medija centra.

Demonstranti su večeras oko 20.30 ponovo izazvali nerede, probili ogradu oko skupštine i pokušali da uđu u hol parlamenta, ali ih je policija oterala suzavcem.

U masi su gorele baklje, koje su bacali na policiju, kao i petarde, flaše, limenke...

Policajci su bacili suzavac, a demonstranti su se razbežali u pravcu Trga Nikole Pašića i ka Bulevaru kralja Aleksandra.

U stampedu su neki učesnici demonstracija povređeni, došla je Hitna pomoć i ukazuje pomoć jednom čoveku.

Policija je napravila kordon kod zgrade Ambasade Češke.

Demonstranti na tim pravcima gađaju policiju kamenicama i flašama. Prostor ispred Skupštine je prazan, između dva kordona policije.

Učesnici protesta negodovali su zbog prisustva jakih policijskih snaga oko zgrade parlamenta, i u nekoliko navrata su im dobacivali "Idite na Kosovo", što podseća na neke proteste od pre par decenija.

"Žalili" su se da ih vlast tera da se vakcinišu, predlagali im da se sklone, a neki su imali ideju i da ih puste da uđu u skupštinu.

Među njima su pristalice više političkih organizacija, a partijski lideri, uključujući i Boška Obradovića, Dragana Đilasa, Vuka Jeremića..okruženi svojim saradnicima, u grupama, stoje iza građana.

Učesnici protesta jurili Sergeja Trifunovića kao nepoželjnog

Ispred Skupštine Srbije, oko 19 sati došlo je do incidenta, kada je jedna grupa mladića sa crnim maskama izgurala predsednika Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića, uz uvrede i psovke.

Oni su ga gurali sa platoa, gde je postavljena ograda kako građani ne bi mogli da priđu stepeništu skupštine, u masu ka obodu, u pravcu Bulevara kralja Aleksandra.

Jedan čovek udario je Trifunovića nekakvom torbicom i raskrvavio mu glavu.

Sergej Trifunović objavio je da je dobro, posle napada demonstranata ispred Skupštine Srbije.

"Levijatani i ostali podanici službe. Ništa strašno, hrabri kao i uvek kad ih je mnogo. Živ, zdrav, sve ok", napisao je Trifunović na Tviteru.

On je okačio fotografiju sa funkcionerom PSG, na kojoj se vidi da mu je sanirana povreda na glavi.

Novinarima je rekao da je sam sanirao povredu, a da je napadnut kod Skupštine Srbije.

Pred Skupštinom je već bilo građana, koji su sačekali kolonu, a saobraćaj u tom delu Bulevara kralja Aleksandra je obustavljen.

Građani negoduju zbog prisustva policije.

Izuzetno brojne snage policije sa opremom za razbijanje demonstracija nalaze se od 18 časova oko zgrade Skupštine Srbije.

Tu su policajci na konjima i sa psima, kao i nekoliko policijskih vozila.

Nekoliko desetina policajca sa identičnom opremom raspoređeno je u kod zgrade RTS u Takovskoj ulici.

U prolazu između zgrade rektorata i Filozofskog fakulteta nešto posle 18 časova počeo je protest u organizaciji Saveza za Srbiju, zbog najave oštrijih mera na krizu sa korona virusom, kako je navedeno u pozivu Saveza na protest i pres konferenciju, koje će Krizni štab doneti u naredna dva dana, ali, prema poslednjim informacijama, ne i policijski čas.

Savez smatra da se vlast neodgovorno ponela prema zdravlju ljudi, kao i da je Krizni štab politizovan.

Janko Veselinović je pročitao četiri zahteva, među kojima je hitno imenovanje novog "depolitizovanog Kriznog štaba".

Drugi zahtev odnosi se na odgovornost policijskih funkcionera, žandarmerijskih i drugih rukovodilaca koji su, kako kažu, primenili brutalnu silu nad građanima koji su iskazali svoj revolt.

Traže hitno puštanje uhapšenih građana i informaciju o stanju povređenih , kao i objektivno izveštavanje RTS o zahtevima i protestima pobunjenih građana.

Među okupljenima su Dragan Đilas, Boško Obradović, Zoran Lutovac, Vuk Jeremić, Miroslav Aleksić, kao i pristalice Saveza za Srbiju i veliki broj medija.

Političke stranke su, inače, od juče pozivale svoje pristalice putem društvenih mreža da se okupe na tom mestu.

Na pitanje kako komentarišu to što su građani sinoć poručili da ne žele političare među sobom time što su oterali Vuka Jeremića sa ulaza u Skupštinu Srbije, Veselinović je rekao da to nisu bili građani, već ubačeni provokatori, i upozorio da ih možda ima i danas među okupljenima.

Po završetku pres konferencije okupljeni su se uputili ka Predsedništvu Srbije, a kolonu vode predsednik DS Zoran Lutovac i njegova zamenica Dragana Rakić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.