Policija razvalila vrata direktora

Izvor: Blic, 28.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija razvalila vrata direktora

SUBOTICA - Najmanje 20 policajaca sa opštinskim prosvetnim inspektorom Eržebet Gereg Marjanović juče je ušlo u osnovnu školu „Sečenji Ištvan" i ustoličilo novu v.d. direktorku, učiteljicu Lidiju Šili. Dok je inspektorka, uz asistenciju policije, uvodila Šilijevu u direktorsku kancelariju, dotle je direktor Mihalj Kočiš bio u policiji na informativnom razgovoru.

- U sredu popodne mi je uručen poziv da se danas javim u policiju u 8.30 časova. Nakon kraćeg čekanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uz pitanje da li se u školi dan ranije dogodio kakav incident, razgovor je obavljen posle oko sat i po vremena. Ja sam otišao na radno mesto, ali mi je na ulazu policajac rekao da ne mogu da uđem, odnosno da sačekam odluku prosvetnog inspektora. Nisam hteo da čekam, jer se radi o činu neviđenih kršenja ljudskih prava i otišao sam - kaže za „Blic" Mihalj Kočiš.

On navodi da je policijska ekipa razvalila vrata njegove kancelarije i još nekoliko prostorija i kabineta, a da je deo profesora u znak protesta u vreme akcije izašao iz škole.

Portparol Policijske uprave u Subotici Ljubiša Ivanović izjavio je za naš list da „policija nije bila nosilac ovog posla".

- Pružali smo pomoć prosvetnom inspektoru opštine, a na zahtev Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i kulturu. Ovakve pomoći, na zahtev nadležnih, policija pruža i drugim ustanovama i pojedincima - rekao je Ivanović.

On nije mogao da kaže zbog čega je policija novinarima zabranila da prisustvuju „primopredaji" direktorske dužnosti.

Svoje zaprepašćenje dešavanjima u OŠ „Sečenji Ištvan" nije krio ni odbornik „Građanskog bloka" u Skupštini opštine Igor Međanski, koji je na jučerašnjem zasedanju pokušao da stavi ovo pitanje na dnevni red, ali mu je predsedavajući oduzeo reč.

- Policija je opkolila školu i ne pušta direktora Kočiša da ode na svoje radno mesto. Sramota je da se naočigled osnovaca dešavaju ovakve stvari - istakao je Međanski.

Izvor „Blica" iz škole potvrdio je da je policija došla u školu u vreme dok je mnogo dece bilo na dopunskoj nastavi ili sportskim aktivnostima i da je zaprepašćen ovakvim raspletom. Prema njegovim saznanjima, promenjene su i brave na ulaznim vratima i nekim kancelarijama.

- Danas očekujemo dolazak Deda Mraza u školu kako bi klincima podelio novogodišnje poklone, a atmosfera uopšte ne liči na prazničnu - rečeno je našem listu.

Pokrajinski sekretar Zoltan Jegeš ranije je doneo rešenje u kome se navodi da je direktor Mihalj Kočiš ispunio uslove za penziju, kao i rešenje o imenovanju v.d. direktora. Kočiš se, međutim, pozvao na zakon navodeći da se u toku školske godine ne obavlja ovakva zamena, već kada se nastava privede kraju. Upornost direktora Kočiša došla je i do pokrajinskog ombudsmana Petra Teofilovića, koji je zatražio da se privremeno odloži izvršenje Jegešovog rešenja, dok se ne reši već pokrenuti upravni spor u novosadskom Okružnom sudu.

-Istina je da, i pored školskog raspusta, škola organizuje takozvane slobodne aktivnosti i u objektu su bili đaci. Ja sam, inače, podneo krivičnu prijavu protiv policije za sve što se juče dogodilo u školi „Sečenji Ištvan", a da li sam u pravu, neka o tome odluče pravosudni organi - kaže Ištvan Kočiš.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.