Pola plate ide za račune

Izvor: Blic, 17.Feb.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola plate ide za račune

VRBAS - Za mesečne račune struje, gasa, komunalija, mobilnih i fiksnih telefonskih računa, RTV pretplatu i kablovsku, Vrbašani u proseku izdvajaju oko 50 odsto, pa i više od mesečnih primanja. Da bi nekako sastavili kraj skrajem i da prehrane porodicu - dovijaju se na različite načine. Kreditne rate, telefonski računi, struja i grejanje nalaze se na vrhu liste prioriteta koje većina plaća redovno. Troškove za odnošenja smeća, račune za vodu, kablovsku i RTV pretplatu pokušavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da odlože ili čekaju opomenu. Slično stanje je i u Somboru.



- Struju i telefon redovno plaćam, jer bi me u suprotnom isključili. Pokušavam da ne dozvolim da mi se nagomilaju troškovi za vodu i smeće, dok RTV pretplatu, na primer, nisam nijednom platila. Mislim da dugujem više od 10.000 dinara, ali mislim da nisam jedina - kaže Desa Ostojić iz Vrbasa nadajući se da zbog neizmirenih obaveza prema RTS neće završiti na sudu. Otkako je početkom godine i SBB najavio poskupljenje kablovske mreže - mnogi Vrbašani u dilemi su da li da se u kriznim vremenima odreknu ovog „luksuza”.

Ipak, najviše muke im zadaju troškovi grejanja. Oko 1.100 domaćinstava koristi usluge JKP „Standard”. Iako je cena daleko povoljnija od grejanja na gas, korisnici centralnog grejanja kažu da je to samo privid, jer troškove grejanja plaćaju 12 meseci. Kako bi uštedeli tokom grejne sezone, mnogi su se, i pored priključka na gasnu mrežu, vratili grejanju na drva i ugalj. Oni u stambenim zgradama ponovo su aktivirali grejna tela na struju. I pored pokušaja da uštede, mesečni troškovi u domaćinstvima prelaze 10.000 dinara.

Prosečna zarada Somboraca je oko 30.000 dinara. Redovnim i pristojnim zaradama mogu biti zadovoljni samo oni koji rade u javnom sektoru i malobrojnim dobrostojećim firmama. Ostali preživljavaju od znatno manjih prihoda od kojih između ostalog treba platiti i mesečne račune - smeće, grejanje, struju, vodu. Poskupeo je telefon, a od 1. marta biće skuplja i kablovska. Na sreću, lokalna komunalnim preduzeća, iako im je dozvoljeno povećanje cena usluga za 7,8 odsto koliko je planirana inflacija u 2009. godini, za sada nisu najavila korekciju cene, pa će još izvesno vreme računi za vodu, smeće i grejanje biti nepromenjeni.

Iznošenje smeća poslednji put poskupelo je u Somboru 1. decembra. Domaćinstva i skupštine stanara u Somboru iznošenje smeća plaćaju tri dinara po kvadratnom metru, za održavanje deponije naplaćuje se 33 pare po kvadrata, a zgrade kolektivnog stanovanja plaćaju još i 89 para po kvadratnom mestru za održavanje kontejnera.

- Mi smo zadovoljni naplatom i kod kategorije gradjana procenat naplate je 92 odsto, a kod privrede 93. Zahvalni smo građanima na tome jer to znači da su zadovoljni uslugom, ali i da Sombor ima kulturu življenja i odnosa prema obavezama. Imamo i one koje smo bili primorani da tužimo zbog dugova, a veliki problem su nam preduzeća čiji su računi blokirani ili su likvidirana - kaže direktor „Čistoće” Andrija Penzeš.

Najbolje platiše računa za komunalije su penzioneri, koji prvo izmire prispele računa i onda rasporedjuju ono što im je preostalo.

Anketa: Koji deo zarade izdvajate za plaćanje režijskih troškova?

Jasmina Dolapčev iz Vrbasa


Pošto imam sina koji studira, trenutno plaćamo duple račune, što prelazi trećinu suprugovih i mojih primanja. Rate za devizni kredit su porasle, a plata je ostala ista. Prvo platim telefon i struju.

Verica Stanković iz Vrbasa

Prošle godine sam prestala da koristim grejanje na gas, iako su nudili da se računi plaćaju u dve rate. Fiksni telefom više uopšte ne koristim, a najviše mi smeta što plaćam RTV pretplatu iako imam kablovsku.

Vesna Vuković iz Vrbasa

Moja plata je taman tolika da pokrije mesečne račune, suprugovu platu trošimo za život. Ove zime se grejemo i na drva i na struju, pa imam duple račune. Najviše me ljuti poskupljenje kablovske.

Ana Hardi iz Vrbasa

Živimo u kući sa još dve porodice, pa sve račune delimo na tri dela. Grejemo se na drva i sa 15.000 smo mirni do kraja grejne sezone. Ostale troškove kao što su kablovska i internet plaćamo redovno.

Roza Raič iz Sombora

Struja, voda, smeće i telefon mesečno me koštaju oko 3.000 dinara. Pošto penziju dobijam u dva dela tako rasporedim i plaćanje računa, pa od jednog dela penzije platim struju, a od drugog ostale troškove.

Biljana Milivojević iz Sombora

Poslednjih nekoliko meseci računi za komunalne usluge usluge veći su nam za 20 do 30 odsto, što nije pretio rast zarada. Poskupelo je iznošenje smeća, gas, struja zvanično nije poskupela ali su računi veći.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.