Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2020, 22:01

Pokrajinski ombudsman: Dosledno sprovoditi zakon u svakom slučaju nasilja

Pokrajinski ombudsman: Dosledno sprovoditi zakon u svakom slučaju nasilja

Politika nulte tolerancije nasilja prema ženama ne može i ne sme da se ogleda samo u donošenju zakonskih i drugih dokumenata, već je neophodno obezbediti njihovo dosledno sprovođenje u svakom pojedinačnom slučaju nasilja, saopštio je danas pokrajinski ombudsman povodom Međunarodnog Dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obeležava sutra.

Pokrajinski ombudsman, kao koordinator mreže "Život bez nasilja", svake godine prikuplja podatke o nasilju u porodici od strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nadležnih institucija na teritoriji AP Vojvodine, a kako se navodi, prema podacima pet policijskih uprava u 2019. godini evidentirano je ukupno 6.046 slučajeva nasilja u porodici.

Kao i ranijih godina, nasilje prijavljuju mahom žrtve - čak 87 odsto od ukupnog broja slučajeva.

U odnosu na ukupan broj prijava, policija je ustanovila postojanje nasilja u 30 odsto slučajeva, postojanje neposredne opasnosti od nasilja u porodici u 64 odsto slučajeva, a postojanje opasnosti koja nije neposredna u 12 odsto slučajeva.

I ove, kao i svih ranijih godina, podaci o broju žrtava različitog pola i uzrasta se ne menjaju - žene čine oko 74 odsto ukupnog broja žrtava, a počinioci su u oko 86 do 89 odsto slučajeva muškarci.

Od ukupno evidentiranih broja žrtava nasilja u porodici, nasilje je u 67 odsto slučajeva izvršeno u partnerskom odnosu i to prema ženama.

Od ukupno 14 osnovnih tužilaštava u AP Vojvodini, 11 je dostavilo podatke prema kojima su tužilaštva pokrenula 1.704 krivična postupka u vezi s nasiljem u porodici i 196 tužbi za određivanje mera zaštite od nasilja u porodici.

Fizičko nasilje je najzastupljenija vrsta nasilja u evidencijama tužilaštava i u 2019. godini čini polovinu ukupnog broja slučajeva nasilja, navodi se i dodaje da je ranijih godina to nasilje bilo i zastupljenije - 70 do 78 odsto.

Izrečene su ukupno 703 presude, od kojih su 94 odsto osuđujuće.

Kazne zatvora čine 31 odsto ukupnog broja izrečenih kazni i najčešće se izriču u trajanju od šest meseci do godinu dana.

Uslovne osude čine 52 odsto ukupnog broja izrečenih kazni, navodi se i dodaje da je izrečeno ukupno 447 mera bezbednosti od kojih najviše mera zabrane približavanja i komunikacije s oštećenim (15) i mera obaveznog lečenja alkoholičara (134).

U saopštenju se navodi da svi ti podaci pokazuju da je nasilje i dalje u velikoj meri prisutno i da se moraju uložiti dodatni napori kako bi sistem zaštite i prevencije bio još efikasniji.

Kako se dodaje, osim podrazumevane efikasne i blagovremene koordinacije i saradnje svih nadležnih institucija, to podrazumeva i saradnju između civilnog sektora, državnih organa i službi nadležnih za pružanje zaštite žrtvama nasilja, ali i osnaživanje žena u cilju podizanja svesti da je rodno zasnovano nasilje nedopustivo i da postoje mehanizmi pomoći i podrške.

Ističe se da je u prethodnom periodu dosta učinjeno na prevenciji nasilja u porodici, ali da je neophodno unapređenje sistemskog pristupa ovoj temi u vidu uvođenja edukacija o sprečavanju i štetnosti nasilja na svim obrazovnim i vaspitnim nivoima, kao i kontinuirano obučavanje zaposlenih u svim relevantnim institucijama u cilju prepoznavanja rizičnog ponašanja i situacija potencijalnog nasilja.

Kako se dodaje, samo mobilizacijom svih odgovornih aktera i podrškom državnih institucija i organa, medija, nevladinih organizacija ali i svih građana, moguća je izgradnja tolerantnog, nenasilnog i pravednog društva.

Međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se sutra, 25. novembra kada ujedno počinje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" - globalna kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u više od 100 država sveta, a koja se završava 10. decembra, Danom ljudskih prava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.