Pokrajina sufinansira opremu za navodnjavanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2017, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrajina sufinansira opremu za navodnjavanje

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, uručio je danas 82 ugovora u okviru drugog konkursnog ciklusa za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara. Reč je o investiciji u vrednosti od 100 miliona dinara, od čega je iz pokrajinskog budžeta obezbeđen 61 milion dinara, a njenom realizacijom pod sistemima za navodnjavanje biće novih oko 830 hektara.

Radojević je istakao da je za nabavku opreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i sistema za navodnjavanje u 2017, opredeljeno preko 30 odsto više sredstva u odnosu na 2016, te izrazio uverenje da će realizacija do sada odobrenih investicija u navodnjavanje doprineti prevazilaženju uticaja suše u narednom vremenskom periodu.

Danas je potpisano i 9 ugovora za sufinansiranje investicija u opremu za hladnjače, mašine za pripremu za tržište, opremu za preradu uljarica i sušare za aromatično, začinsko i lekovito bilje. Ukupna vrednost investicija jeste 48 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila 22 miliona dinara. Kako je resorni sekretar naveo, za ovu konkursnu liniju u 2017. godini, izdvojeno je gotovo četiri puta više sredstava u odnosu na prošlu godinu.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu uručio je i 13 ugovora ukupne vrednosti 30 miliona dinara korisnicima koji su ostvarili pravo na sredstva za sufinansiranje investicija za preradu voća, povrća (uključujući i pečurke), grožđa, proizvodnju vina i jakih alkoholnih pića. Sekretar Radojević je naveo da je najviše sredstava u ovom konkursnom ciklusu usmereno u proizvodnju vina.

Radojević je u izjavi za medije najavio i da će tokom septembra Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu po prvi put raspisati konkurs za nabavku nove pogonske i priključne poljoprivredne mehanizacije. Za tu namenu obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 150 miliona dinara, a resorni sekretar izrazio je uverenje da će ta mera podrške poljoprivrednicima doprineti obnovi mehanizacije na teritoriji Vojvodine.

Resorni sekretar osvrnuo se i na procenu štete u poljoprivredi prouzrokovane sušom i na mere podrške poljoprivrednicima.

„Hajde da sačekamo da se žetva završi i da imamo konkretne pokazatelje. Mi svakodnevno komuniciramo sa lokalnim samoupravama i poljoprivrednim stručnim savetodavnim službama i u koordinaciji sa njima očekujemo adekvatnu procenu štete od suše na usevima širom Vojvodine", istakao je Radojević dodajući da se očekuje adekvatna i realna procena na terenu u saradnji sa resornim republičkim ministarstvom koje je nadležno, a zatim i konkretne mere kojima će se pomoći poljoprivrednicima.

„Mi ćemo u okviru svojih nadležnosti sa fondovima koji su u ingerenciji pokrajinske administracije pokušati da sve poljoprivrednike koji su obveznici kreditnih linija kod Fonda za razvoj poljoprivrede i Razvojnog fonda na neki način relaksiramo u ovoj sušnoj godini", kazao je Radojević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za opremanje zdravstvenih ustanova pokrajine 193 miliona dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2017

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković danas je uručio ugovore o dodeli sredstava na osnovu javnog konkursa Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo za finansiranje i opremanje zdravstvenih ustanova u 2017. godini..."Ovim javnim konkursom koji je sproveden tokom avgusta, opredeljena su 193.000.000,00...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.