Poglavlje 28 - zdravlje kojeg nema

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2015, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poglavlje 28 - zdravlje kojeg nema

Svakodnevna borba s bedom, konstantni stres, kao i poražavajuća situacija u ovdašnjem zdravstvu, nisu jedini, ali svakako jesu među osnovnim razlozima zbog kojih se Srbija nalazi na prvom mestu raznoraznih "crnih" medicinskih statistika: između ostalog, prvi smo u Evropi po smrtnosti od raka jajnika, drugi po smrtnosti od raka dojke i prvi po smrtnosti od raka uopšte.

Ono što je ovde naročito zanimljivo jeste da smo po broju obolelih daleko iza razvijenijih zemalja, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se - zbog zakasnele ili nikakve preventive, neredovnih pregleda i raznih drugih faktora - baš u Srbiji beleži najveća stopa smrtnosti. U prevodu: bolest koja je na nekim drugim mestima uglavnom izlečiva, na domaćem terenu postaje fatalna .

Slično beznađe vlada i u drugim domenima koji se tiču zdravlja: u vrhu smo svetske liste po broju pušača, po rastu broja onih koji puše i broja trudnica-pušača, kao i po broju obolelih od svih bolesti koje su, između ostalog, uzrokovane pušenjem.

Kad "đavo dođe po svoje", situacija ne postaje ništa bolja: poznate su sve tužne priče o nedostatku lekova, o opremljenosti zdravstvenih ustanova, o korupciji u zdravstvu, itd. Uz sve to, Srbija je jedno od mesta gde su transplantacije organa i dalje "naučna fantastika". Imamo stručnjake, imamo čak i kakve-takve uslove za to, ali smo po broju donora organa na pretposlednjem mestu u Evropi.

Uz zaštitu potrošača, o kojoj je ovde već bilo reči, pregovaračko poglavlje 28 u procesu priključivanja Srbije Evropskoj uniji, odnosi se upravo na gorepomenute, kao i razne druge teme koje se tiču javnog zdravlja: pored pravnih tekovina EU koje regulišu kontrolu duvana, transplantaciju organa i sistem ranog otkrivanja raka, tu su dokumenta kojima se uređuje tretman prenosivih ili retkih bolesti, mentalnog zdravlja, prevencije zloupotreba droga, zdravstvene neravnopravnosti, ishrane, itd.

Primena ovih regulativa, kao i u slučaju drugih pregovaračkih poglavlja, podrazumevaće korenite promene u nekim delovima zdravstvenog sistema, ali - baš kao i kada je u pitanju zaštita potrošača - mnogo će doprineti kvalitetu svakodnevnog života građana i građanki.

Ako sve bude kao što bi trebalo (a valjda hoće), to bi na primer značilo da će oboleli od retkih bolesti moći da se leče, a da pritom neće morati da organizuju medijske kampanje kako bi prikupili potreban novac. To bi takođe značilo da će se povećati broj donora organa i broj transplantacija, ili da će preventiva za različita oboljenja morati da bude u skladu sa standardima koji važe u uređenim zemljama.

Pre svega, to podrazumeva i veću bezbednost - ne samo kada su u pitanju pravila koja se tiču zaraznih bolesti, već i, recimo, kontrole kvaliteta krvi koja se daje obolelima.

Naravno, stanje javnog zdravlja u Srbiji takvo je da će ga teško razrešiti ma koje pregovaračko poglavlje i ma kakva nova regulativa. Zdravlje i sve što se njega tiče, možda je i najpreciznija slika društva u kojem živimo: u državi razrušenoj korupcijom i višedecenijskim političkim previranjima, u sistemu koji kao da je napravljen da čoveka ponizi i obezvredi, u ekonomiji koja je dovela do nestanka srednje klase i neverovatnih socijalnih raslojavanja, ono zaista ne može biti drugačije nego što jeste - i kad su u pitanju bolesti koje nas muče, i kada je u pitanju način na koji one ovde mogu da se leče.

Međutim, od neke tačke mora da se krene, a mi vremena ni inače nemamo na pretek. Jedemo nezdravu hranu, odmor i rekreacija su nam luksuz, živimo nešto što samo podseća na život, a sve to zajedno siguran je  recept za bolest.

Čak ni generacije koje dolaze nisu više zdrave - deca Srbije sve su gojaznija, dok danak onoga sa čime se na dnevnom nivou bore njihovi roditelji, neizbežno plaćaju i oni.

Zato reforme u ovoj oblasti, kakve god bile, zapravo nemaju ni veze s Unijom. One su neophodne kako bi ovde makar neko preostao.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Privredne reforme iznad svega Radio-televizije Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.