Podrška MMF-a održivom razvoju i zelenoj energiji u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2019, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška MMF-a održivom razvoju i zelenoj energiji u Srbiji

Zamenik izvršnog direktora MMF Tao Džang koji je u poseti Srbiji na poziv Narodne banke Srbije posetio je nedavno otvoreni Vetropark "Kovačica". On se tamo upoznao s planovima Srbije za dostizanje ciljeva održivog razvoja.

Politika Međunarodnog monetarnog fonda u narednom periodu biće podrška održivom razvoju i zelenoj energiji, pa je zamenik izvršnog direktora te finasijske institucije u pratnji ministra energetike Srbije Aleksandra Antića posetio Vetropark "Kovačica".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
U ovoj vetroelektrani snage 104,5 megavata proizvodi se oko jednog procenta struje u Srbiji.

"Drago mi je da sam posetio ovaj vetropark, jer je on značajno dostignuće koje pokazuje privrženost ne samo vlade, već i industrije proizvodnji enerije na održivoj osnovi. To ekonomiju čini zelenijom, čistijom, i pokazuje kako možemo da proizvodimo tako da istovremeno čuvamo okolinu i obezbedimo energiju našoj ekonomiji", izjavio je nakon obilaska Džang.

Ministar Antić podsetio je da je Srbija u proteklih nekoliko godina napravila značajan napredak u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, a samo u poslednje dve godine su realizovani projekti snage veće od 400 megavata iz obnovljivih izvora energije.

"On je želeo da se upozna sa našim potencijalima, s onim što smo uradili, kako bi se naši uspesi bolje razumeli i kako bi čuli kakvi su naši planovi. Ja očekujem da u realizaciji tih planova ćemo imati pre svega podršku međunarodnih finasijskih institucija", rekao je ministar.

Dodao je kako se istovremeno ne odričemo proizvodnje električne energije na ugalj, već je unapređujemo ekološki i ekonomski.

"Mi smo do sada, ponavljam više od 400 miliona evra potrošili u unapređenje našeg termo sektora. Na svim blokovima smo uradili elektro filtere kojim smo rešili problem sa praškastim zagađenjem, gotovo na svim našim blokovima smo uradili postrojenja za denitrifikaciju, i sada radimo postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova", rekao je Antić.

Ministar je ponovio uverenost da ćemo naredne godine dostići cilj da proizvodimo 27 odsto energije iz obnovljivih izvora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.