Podjednako je važno i da se igrate sa svojom bebom, ali i da je pustite da se igra sama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2021, 08:39

Podjednako je važno i da se igrate sa svojom bebom, ali i da je pustite da se igra sama

Bebe počinju da se igraju već nakon nekoliko nedelja života. U početku je igra samo to što reaguje na vaše obraćanje, ali vremenom počinju da se zabavljaju i na druge načine.

Veoma je važno provoditi vreme sa bebom u igranju jer one kroz igru sve uče. Igranjem se one razvijaju i fizički i psihički - a koliko im je u tome potrebna asistencija i društvo, toliko je važno i da se igraju same.

Samostalno igranje - zašto je važno?

Vežbanje koncentracije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << - kada se beba igra sama ona radi na svojoj koncentraciji. Samo posmatrajte dete kada se zaigra. Ako je nešto veća beba - često će se zainteresovati za knjigu ili slikovnicu i "čitaće" je skoncentrisano u krug. Naravno - u početku će to trajati manje od minut, ali vremenom će njihova koncentracija biti jača.

Širenje interesovanja - kada se bebe same igraju one istražuju svet oko sebe. Obezbedite im bezbedno mesto za igranje i pustite ih da same pronađu čime će se zabaviti. Na ovaj način, dan po dan, pokazivaće neka nova interesovanja i same će se zabavljati na svoj način.

Jačanje samopouzdanja - samopouzdanje je veoma važno kako u kasnijem periodu života, tako i u ovom najosetljivijem periodu odrastanja. Bez samopouzdanja nema ni razvoja - zato pomozite bebi da se dobro oseća tako što ćete je okružiti igračkama i predmetima kojima ona može da vlada, kako bi se osećala što sposobnije i pustite je sama da ih "savlada". Svaki uspeh nagradite aplauzom i čestitanjem, jer bebe znaju šta znači "bravo!".

Učenje na sopstvenim greškama - za pravilan razvoj bebe važno je da ona sazna šta su greške, ali i kako da te greške ispravi. Pustite bebu da se trudi da postigne nešto - čak i ako u tom trenutku to ne ume (da ubaci odgovarajući predmet kroz otvor namenjen za to ili da otvori neku kutiju i slično). Važno je da aktivnosti koje radi budu u skladu sa njenim uzrastom - kako biste bili sigurni da će to uspeti i da nauči. Naravno, kada je potrebno pokažite bebi kako da uradi to što želi, ali je pustite da kasnije sama to uvežbava.

Negovanje samostalnosti - kada se dete samo igra, ono uči kako da postane samo sebi prijatelj i kako da se zabavi bez dodatne publike, društva ili nekoga ko će ga zabavljati uvek. Na ovaj način se stiče i samostalnost koja je deci nakon prve godine sve važnija i važnija. Osim samostalnosti u igranju, koje se na taj način najbolje i uči, samostalnost će im biti važna i u obavljanju drugih aktivnosti kako odrastaju, a kada uspeju nešto sami da urade - biće vrlo ponosni na sebe, što doprinosi i jačanju samopouzdanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.