Počinju Dani grožđa u Banoštoru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2011, 04:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinju Dani grožđa u Banoštoru

BEOČIN -

U Banoštoru, u opštini Beočin, od 2. do 5. septembra se održavaju Dani grožđa.

Na ovoj, 15. jubilarnoj manifestaciji, program počinje u petak izložbom fotografija "Tradicija berbe banoštorskog dragulja", koja će biti otvorena u Udruženju "Majkina radionica".

Osim starih fotografija iz berbe i vinograda posetioci će moći da vide i alatke koje su naši preci koristili za orezivanje vinograda, kao i aparate za ceđenje grožđa, burad, čaše i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << olbe za vino...

U dvorištu stare porodične kuće biće dočarani i običaji vezani za berbu i održavanje vinograda (doručak na njivi, uz pogaču, slaninu, paradajz...).

U Banoštoru svaka kuća ima vinski podrum, a aktivno se proizvodnjom vina bavi desetak porodica. U selu su otvorene tri vinske kuće (Urošević, Stojković i Šijački).

U subotu će goste zabavljati tamburaši iz Deronja, tokom dana će moći da probaju i kupe najbolja banoštorska vina, ali i da degustiraju meso vola ispečenog na ražnju.

Od 21 čas posetioci će uživati u koncertu grupe "Piloti". Nedelja je rezervisana za gurmane, jer će se desetak ekipa takmičiti u kuvanju pudarskog paprikaša, koji se ranije kuvao u vinogradu.

Dok kuvari amateri budu ukrštali varjače, na bini će se smenjivati tamburaški orkestri.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.