Počinje rekonstrukcija Dunavskog parka: Nove staze, klupe, česma, dečije igralište

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2022, 15:09

Počinje rekonstrukcija Dunavskog parka: Nove staze, klupe, česma, dečije igralište

Danas je počelo postavljanje zaštitne ograde oko delova parka na kojima će se odvijati radovi. Rekonstrukcija će koštati 121.288.833,25 dinara. Novac je obezbeđen za obnovu svih staza i prilaza na površini od 6.209 kvadrata. Na mestu postojećeg dečijeg igrališta biće izgrađeno novo, veće i savremenije, sa pet novih sprava za igru. Biće postavljena nova česma i 250 metara ograde oko dela parka. Posle rekonstrukcije park će imati 180 klupa. Biće popravljeno, doterano i ofarbano >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << postojećih 165 i postavljeno 15 novih klupa, 56 kanti za otpatke, a postojećih 35 kandelabera biće renovirani, piše u saopštenju JKP"Gradsko zelenilo".

"Kad se završi rekonstrukcija staza, rasvete, klupa, česme, ograde i izgradi novo igralište, Dunavski park će sa svojih 640 stabala biti još lepši i raskošniji", kaže direktor Gradskog zelenila Miloš Egić. "Svi radovi će biti izvedeni prema propozicijama Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, a biće završeni na jesen."

Posao će se odvijati tako da radovi ne ometaju kretanje građana i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama. Park se sastoji od 13 funkcionalnih celina čiji će sadržaji biti unapređeni. Deci smo posvetili posebnu pažnju pa će umesto postojećeg dotrajalog igrališta kod rukometnog terena biti izgrađeno novo, sa modernim spravama za igru.

Direktor Zelenila Miloš Egić podseća da je prošle godine, zahvaljujući finansijskoj podršci grada, u Dunavskom parku izgrađen savremeni zalivni sistem, kap po kap. Održavanje travnjaka i drveća podignuto je na viši nivo. Egić naglašava da stručne službe Gradskog zelenila, uz tesnu saradnju sa Savetom za ozelenjavanje grada i naučnicima sa Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, u održavanju drveća primenjuju najsavremeniju tehnologiju. Rekonstrukcija Dunavskog parka nije jedino unapređenje parkovskih prostora u Novom Sadu. Uz podršku gradonačelnika Miloša Vučevića i Grada predstoji značajno sređivanje Futoškog parka, ali i gradnja tri nove parkovske površine. Uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine, izgradili smo zalivne sisteme u Limanskom i Futoškom parku, kao i na Bulevaru Evrope.

Dunavski park je najstariji park u Novom Sadu, smešten u srcu grada, između Dunavske ulice, Bulevara Mihajla Pupina i Dunava. Već 127 godina, na skoro šest hektara, park je posećena zelena oaza za odmor, relaksaciju i rekreaciju Novosađana – njihov kontakt sa prirodom. Podizanje Dunavskog parka započeto je 1895. godine. Sastavni je deo stare Dunavske ulice i starog dela grada i čini posebnu celinu za kretanje i boravak ljudi. Park se prostire na 8,5 hektara. Staze u parku pokrivaju 0,76 hektara. Projektnu dokumentaciju za park izradio je dr. Ratibor Đorđević 1958. godine i njegove zamisli se ostvaruju do danas, kaže Jelena Prica iz novosadskog „Zelenila“.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela rekonstrukcija Dunavskog parka

Izvor: Danas, 18.Feb.2022

Rekonstrukcija Dunavskog parka počela je danas postavljanjem zaštitne ograde oko onih delova na kojima će se odvijati radovi. Za radove je opredeljeno nešto više od 121 milion dinara.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.