Počeo sa radom Izraelski centar Novi Sad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2020, 19:59

Počeo sa radom "Izraelski centar Novi Sad"

Udruženje „Izraelski centar Novi Sad“ počeo je danas sa radom, a svečanom otvaranju prisustvovala je predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović i ambasador Izraela u Republici Srbiji Nj.E. Jahel Vilan.

„Izraelski centar Novi Sad“ je nevladina organizacija osnovana radi uspostavljanja boljih odnosa između Srbije i Izraela u oblastima ekonomije, obrazovanja i kulture, a tokom svečanog obeležavanja početka rada ovog udruženja, predsednica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << novosadske Skupštine MSc Jelena Marinković Radomirović istakla je da će delovanje „Izraelskog centra Novi Sad“ produbiti saradnju i prijateljske odnose dve države.

"Kroz burne tokove istorije obe naše zemlje pretrpele su velike promene, brojne istorijski, privredno i u svakom drugom smislu teške i bremenite periode, ali je prijateljstvo ljudi ostalo neraskidivo i, čini mi se, kroz sve te teškoće još tešnje", poručila je MSc Marinković Radomirović.

Osvrnuvši se na privrednu saradnju dve zemlje, predsednica Skupštine Grada Novog Sada je utvrdila da izraelski i domaći privrednici sve više uspostavljaju i razvijaju ekonomske veze, što predstavlja značajan finansijski podsticaj za privredu. Ona je dodala i da zahvaljujući Jevrejskoj opštini u Novom Sadu, sa kojom lokalna samouprava neguje dugogodišnju saradnju, „kultura, istorija i tradicija jevrejskog naroda ostali su duboko ukorenjeni u identitetu našeg grada.“

"Nadam se da će i „Izraelski centar Novi Sad“ biti još jedan od kamena temeljaca na kojima ćemo izgraditi još bolje odnose", precizirala je predsednica gradskog parlamenta.

Ambasador Izraela u Republici Srbiji Nj.E. Jahel Vilan kazao je da nema sumnje da je za odnos dve zemlje od suštinskog značaja „naša zajednička prošlost koju smo proživeli“.

"Istorija jevrejskog narod nalazi se i u temeljima Novog Sada. Čuvati prošlost važno je i zbog pogleda u budućnost", poručio je ambasadro Izraela.

Direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović objasio je da ova ustanova čuva 45 miliona dokumenata, među kojima se na hiljade odnosi na život, kulturu i istoriju Jevreja sa ovih prostora. Tokom današnje svečanosti prisutnima se obratio i predsednik „Izraelskog centra Novi Sad“ Srđan Ratković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.