Počelo kažnjavanje za neposedovanje kovid propusnica; Obradović: Efekti mera za 2 nedelje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2021, 08:03

Počelo kažnjavanje za neposedovanje kovid propusnica; Obradović: Efekti mera za 2 nedelje

Kažnjavanje onih koji nemaju kovid propusnicu, a nalaze se u nekom od ugostiteljskih objekata počelo je sinoć od 22.00 sata.

Za nevakcinisane je neophodan PCR ili antigenski test urađen u nekoj od državnih laboratorija.

Kazna za pravno lice je 300.000 dinara, za preduzetnike 150.000, odgovorno lice u firmi 50.000, za kovid redara 30.000, a za gosta objekta 5.000 dinara.

U Srbiji je u subotu u 22.00 sata, u skladu sa odlukom Kriznog štaba za borbu protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koronavirusa, stupila na snagu obaveza o posedovanju validnih kovid propusnica za boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru.

Posedovanje kovid propusnica obavezno je za ulazak u restorane, kafiće, barove i slične objekte od 22 sata.

Kontrola kovid propusnica takođe je počela u subotu od 22 sata, ali nije bilo kažnjavanja već samo upozorenja.

Digitalni zeleni sertifikat sadrži najmanje jedno od navedenog, a to je dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv COVID-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana; negativan PCR test ne stariji od 72 sata; negativan antigenski test ne stariji od 48 sati; dokaz o preležanom kovidu u prethodnih sedam meseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom; pozitivan test na antitela (IgG) koji nije stariji od tri meseca, a urađen je u državnoj laboratoriji.

Svaka od ovih stavki se već sada nalazi u zelenom sertifikatu svih građana i pri svakoj promeni (novoj dozi vakcine, testiranju ili oboljevanju od kovida) automatski se ispunjava novim podacima, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Digitalni zeleni sertifikat - kovid sertifikat građani mogu imati na telefonu ili odštampan na papiru i on će biti proveravan skeniranjem jedinstvenog QR koda koji svaki od njih poseduje.

Vlada podseća da se sva testiranja i provere nivoa antitela trenutno mogu raditi isključivo u državnim laboratorijama, koje su ovlašćene za testiranje i proveru antitela.

Obradović: Efekti propusnica za 2 nedelje, fokus na mladima

Situacija je izuzetno dobra kada je u pitanju inspekcijski nadzor, izjavila je danas ministarka Marija Obradović i naglasila da će se efekti uvođenja kovid propusnica znati za dve nedelje.

Obradović, koja je i predsednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, rekla je da 2.400 inspektora kontroliše situaciju u ugostiteljskim objektima posle 22 časa, napominje u svim gradovima i opštinama.

"Najveći broj ugostitelja je odlučio da skrati vreme do 22 časa. To u ovom trenutku može da bude kratkoročno rešenje, ali suština uvođenja kovid propusnica jeste fokus na mlade koji se u najvećem broju nalaze u tim mestima, uz neodržavanje distance, a oni su i najmanje vakcinisani", poručila je Obradović na TV Prva.

Kako je rekla, tri glavne karike po tom pitanju su inspektori, ugostitelji i gosti, koji, naglašava, moraju udruženo da postupaju, kako bismo što pre pobedili epidemiju.

Ministarka je istakla da testiranje ispred noćnih klubova i ugostiteljskih objekata nije dozvoljeno i da neće biti uvaženo niti zabeleženo u kovid propusnici.

"Sanitarne inspekcije su izlazile na teren i to strogo kontrolisale", rekla je Obradović. Takođe, poručila je da je sa MUP-om dogovoreno da njihovi pripadnici budu u blizini objekata gde se sprovodi nadzor i da prate situaciju.

Na pitanje koja je procedura ukoliko stariji sugrađani nemaju mogućnost da izvuku digitalni sertfikat, Obradović kaže da to mogu učiniti putem bilo kog šaltera pošte.

Kažnjavanje onih koji nemaju kovid propusnicu, a nalaze se u nekom od ugostiteljskih objekata, počelo je sinoć od 22.00 sata.

Nevakcinisani su u obavezi da poseduju pi-si-ar ili antigenski test urađen u nekoj od državnih laboratorija.

Kazna za pravno lice je 300.000 dinara, za preduzetnike 150.000, odgovorno lice u firmi 50.000, za kovid redara 30.000, a za gosta objekta koji je bez kovid propusnice 5.000 dinara.

Janković: Srbija zakasnila sa kovid propusnicama, videćemo efekte

Konačni efekat uvođenja kovid propusnica jeste normalizacija života, a rezultati će se tek videti, poručio je danas doktor Radmilo Janković iz Univerzitetskog Kliničkog centra Niš.

On je za TV Prva rekao da je naša zemlja zakasnila sa uvođenjem kovid propusnica, kao i sa promocijom vakcinacije, ali da je, kaže, dobro što se nešto preduzelo da se spreči gubitak ljudskih života i poboljša javno zdravlje.

Janković je rekao da Srbija nedeljama ima dnevno više od 5.000 novoobolelih i pozvao na imunizaciju, koja, ističe, mora biti masovnija.

"Veliki broj pacijenata u bolnicama, gotovo 7.000, to su teški pacijenti, životno ugroženi. Vakcinisani imaju 20 puta manju mogućnost da prenesu virus nekom drugom", naglasio je Janković.

On je rekao da je suština da se smanji broj novozaraženih i da je vakcinacija pitanje društvene empatije i odgovornosti.

U Srbiji je od početka epidemije zvanično potvrđeno više od milion pozitivnih na kovid-19.

Na bolničkom lečenju trenutno je 6.721 pacijent, od kojih 274 na respiratorima. Od posledica bolesti preminuo je 9.571 oboleli.

Stamenković: Mnogi ugostitelji prestali da rade od 22 sata

Kažnjavanje onih koji borave u zatvorenim ugostiteljskim objektima, a nemaju kovid propusnicu počelo je sinoć, a pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković kaže da je u lokalima koji su radili posle 22 sata uglavnom poštovana obaveza posedovanja kovid propusnica i da su građani najčešće imali sertifikat o vakcinaciji.

Stamenković je, gostujući na RTS-u, rekao da su mnogi ugostiteljski objekti sami ograničili radno vreme i prestali da rade od 22 sata, te da je ta slika zabeležena širom Srbije, od Vranja do Subotice.

"Da li to govori da su poslodavci nespremni zvog svojih zaposlenih koji možda nisu vakcinisani, to ćemo videti. Mislim da to nije opravdanje, da se o ovome dosta dugo već priča i da je bilo vremena za dobre pripreme", rekao je Stamenković.

Ističe da se obaveze prema državi moraju poštovati jer je, dodaje, ovo važna protivepidemijska mera.

"Potrebno je da nam budu partneri. Ne da ih kažnjavamo, nego da obezbede uslove, da poštuju kovid sertifikat i da svi ili budu vakcinisani ili budu provereni, da bismo sprečili Kovid 19 i ovo opterećenje zdravstvenog sistema", rekao je Stamenković.

Dodao je da se ne odustaje ni od dnevnih nadzora, da se kontrolišu tržni centri, hipermarketi, kao i javni saobraćaj.

Kako je rekao, u toku prošle nedelje bilo je više od 21.000 nadzora što je, kaže, skoro za 85 odsto više nego početkom meseca.

Dodao je da je broj prekršajnih naloga povećan skoro tri puta, te da je samo prošle nedelje pisano skoro 500 prekršajnih naloga.

"Duplo je povećan broj prekršajnih naloga izrečenih ugostiteljskim objektima, a i dalje se krše mere. Čak 22 pravna lica i preduzetnika je kažnjeno, nemali broj u trgovinskim objektima - 32 vlasnika, odnosno pravna lica, od 198 prekršajnih naloga, tu su i korona redari", rekao je Stamenković.

Kako je dodao, u javnom saobraćaju kažnjeno je 11 prevoznika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počelo kažnjavanje onih bez kovid propusnica u ugostiteljskim objektima u Srbiji

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Okt.2021

BEOGRAD - Kažnjavanje onih koji nemaju kovid propusnicu, a nalaze se u nekom od ugostiteljskih objekata počelo je sinoć od 22.00 sata.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.