Počela obnova puta Sremski Karlovci - Banstol

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2018, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela obnova puta Sremski Karlovci - Banstol

Posle više od pola veka danas je počela rekonstrukcija puta od Sremskih Karlovaca do Banstola kod Inđije, u prisustvu pokrajinskog premijera Igora Mirovića.

U pitanju je deonica starog novosadskog puta od 6,82 kilometra, a vrednost radova je 238,4 miliona dinara.

Radove izvodi Sremput iz Rume i Baumister iz Beograda.

Rok za završetak posla je 150 kalendarskih dana.

Radovi obuhvataju kompletnu rekonstrukciju, kao i proširenje puta najmanje za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jedan metar.

Rekonstrukcija će omogućiti brži protok teretnog i putničkog saobraćaja.

Reč je o starom novosadskom putu koji je građen od betonskih ploča i to fazno pred Drugi svetski rat.

U proseku tim putem prođe više od 5.300 vozila dnevno i očekuje se da će posle rekonstrukcije taj broj biti povećan za oko 20 odsto.

Radovi će se odvijati po fazama, prvo u desnoj saobraćajnoj traci kada će se saobraćaj odvijati naizmeničnim propuštanjem saobraćaja levom trakom.

Po završetku radova u desnoj traci radovi će preći u levu traku.

Predviđena je i totalna obustava saobraćaja za sva vozila i preusmeravanje na alternativne pravce.

Alternativni pravci za teretna vozila iz pravca Beograda su: Inđija, Putinci, Ruma, Iriški venac, Petrovaradin i Novi Sad.

Alternativni pravci za putnička vozila iz pravca Beograda su: Inđija, Maradik, Krušedol, Irig, Iriški Venac, Petrovaradin i Novi Sad.

Put je od velikog značaja ne samo zato što je alternativa autputu već i zato što povezuje Inđiju, Karlovce, Čortanovce, Iriški Venac i Frušku goru.

Na tom potezu su i manastiri Krušedol, Velika i Mala Remeta.

Mirović najavio i obnovu puta od Banstola do hotela Norcev

Predsednik Pokrajinska vlade Igor Mirović je izjavio da je Pokrajinska vlada preuzela inicijativu za rekonstrukciju starog puta od Beograda do Novog Sada, važnog državnog puta koji je izgrađen još krajem tridesetih godina prošlog veka, a kasnije je više puta rekonstruisan.

"Saobraćajnica od Banstola do Sremskih Karlovaca jedna je od najlošijih u tehničkom stanju i danas počinje rekonstrukcija gotovo sedam kilometara prve deonice ove neuređene saobraćajnice ", kazao je Mirović.

On je najavio da je će paralelno sa ovim radovima Pokrajinska vlada i Uprava za kapitalna ulaganja u narednih nekoliko nedelja sopstvenim sredstvima započeti rekonstrukciju puta od Banstola do hotela "Norcev" prema Iriškom vencu, uz podsećanje da su prošle godine rekonstruisana gotovo tri kilometra od Iriškog venca do „Norceva". To će, kako je naveo, zajedno sa ovom deonicom činiti jedan veliki rekonstruisani saobraćajni prsten na Fruškoj gori značajan za turizam i druge aktivnosti. Rekonstrukcijom oba puta biće omogućena bolja povezanost inđijske i iriške opštine i obezbeđen bezbedniji put ka izletištima i manastirima Fruške gore.

Mirović je naveo još četiri važna projekta koja će biti realizovana. U toku su zamašni radovi u Čortanovcima na izgradnji tunela na pruzi od Beograda do Novog Sada. Ove godine počinje i priprema projektne dokumentacije za biciklističku stazu na ovoj trasi. Takođe, u toku su i radovi na obnovi Grebenskog puta kroz Frušku goru, a u planu su veliki radovi na obnovi Sremskih Karlovaca.

Državni sekretar u ministarstvu gređivinarstva , saobraćaja i infrastrukture Imre Kern je naglasio da je pre više od godinu i po dana započela intenzivna saradnja između Pokrajinske vlade i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture čiji je rezultat i rekonstrukcija ove deonice puta državnog puta od Sremskih Karlovaca do Banstola. Govoreći o značajnim projektima koji su važni za privlačenje investicija i razvoj turizma, Kern je naveo, pored rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta, izgradnju saobraćajnice "vojvođansko P" – brzog puta između Novog Sada i Zrenjanina i Zrenjanina i Beograda, a već u poodmakloj fazi je izrada je projektne dokumentacije za put Novi Sad – Ruma.

Obilasku radova prisustvovali su episkop sremski Vasilije, predsednici opština Sremski Karlovci i Inđija, Nenad Milenković i Vladimir Gak, kao i predstavnici izvođača radova.

Mihajlović: Na teritoriji Vojvodine projekti vredni 2,5 milijarde evra

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je jutros da rekonstrukcija puta Sremski Karlovci - Indija košta 240 miliona dinara i da se ta trasa rekonstruiše posle 50 godina.

"Dok nije bilo auto-puta to je bio jedini put. Sada je to alternativa kojom dnevno ide 5.300 vozila i očekujemo da se sada to poveća", rekla je Mihajlovićeva za RTS.

Reč je o saobraćajnici koja neće povezati samo Karlovce i Indiju, već i Čortanovce, Frušku goru.

"Jeste da je blizu sedam kilometara, ali je jednako važna za sve građane Vojvodine", dodala je ministarka.

Ukazala je da su svi projekti koji se trenutno rade na teritoriji Vojvodine vredni 2,5 milijarde evra.

"Kada govorimo samo o održavanju, rekonstrukciji, rehabilitaciji postojećih puteva, dakle to su putevi prvog u drugog reda, to nije auto-put, onda pričamo ove godine samo o 1,5 milijardi dinara koje će biti uloženi samo u rekonstrukciju", naglasila je Mihajlovićeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Posle 50 godina rekonstrukcija puta Sremski Karlovci - Inđija

Izvor: Blic, 23.Apr.2018

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da danas počinje rekonstrukcija puta Sremski Karlovci-–Inđija i istakla da taj projekat košta 240 miliona dinara i da se ta trasa rekonstruiše posle 50 godina.

Nastavak na Blic...

Sombor među liderima u Vojvodini kad je privlačenje investicija u pitanju

Izvor: 025info.rs, 23.Apr.2018

Pokrajinaska vlada i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), na manifestaciji „Lideri investicija u Vojvodini“, predstavili su primere najboljih praksi sistemskog pristupa ekonomskom razvoju. Prema rezultatima istraživanja koje je sproveo NALED, gradovi i opštine po meri privrede...

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.