Počela arheološka istraživanja u Glacu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2017, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela arheološka istraživanja u Glacu

Zajednička australijsko – srpska istraživanja antičke vile na lokalitetu Glac kod Sremske Mitrovice započela su zvanično 21. juna, a juče, 28. juna, stigli su arheolozi i studenti iz Australije. Od danas počinju zajednička istraživanja ovog lokaliteta od izuzetnog značaja.

"Projekat Glac" se realizuje u okviru saradnje Univerziteta u Sidneju, Arheološkog instituta u Beogradu, Muzeja "Srema" i Zavoda za zaštitu spomenika Grada Sremska Mitrovica uz podršku Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kulture i informisanja, Ambasade Australije, Sremske Mitrovice i AD "Mitrosrem".

Istraživanja će trajati do 21 jula, a cilj je da se evidentiraju vidljivi ostaci građevina i istraže delovi radi izrade projekta konzervacije i očuvanja arhitekture.

Predviđeno je da prvi deo projekta traje pet godina, u okviru kojeg će učestvovati stručnjaci iz više država, najpre iz Australije i Srbije, ali takođe iz Velike Britanije i Nemačke.

U projektu učestvuje i nekoliko stručnjaka i studenata iz Sremske Mitrovice.

Projekat su finansijski podržali Ministarstvo kulture i informisanja sa milion i 70 hiljada dinara i Univerzitet u Sidneju sa 25.000 eura.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.