Pobuna mesnih zajednica u opštini Kula

Izvor: Blic, 01.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobuna mesnih zajednica u opštini Kula

KULA - Čelnici svih osam mesnih zajednica u opštini Kula usprotivili su se primeni Zakona o finansiranju lokalne samouprave, po kojem bi sredstva prikupljena mesnim samodoprinosom trebalo da se uplaćuju na račun opštinskog budžeta, a zatim po projektima vraćaju na mesto gde je sakupljen. Oni smatraju da se Zakon o finansiranju lokalne samouprave ne može primenjivati retroaktivno, jer je stupio na snagu nakon što su odluke o zavođenju mesnih samodoprinosa u opštini usvojene. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Ne možemo dozvoliti da sredstva sakupljena putem samodoprinosa odlaze na opštinski račun, a zatim se vraćaju tamo gde se ubiraju. Protivzakonito je bilo i ukidanja računa MZ, a sada se planira da nam se ukinu i podračuni, pa će kućni saveti u zgradama imati jači status pravnog lica nego mesne zajednice. Neko ima nameru da nas pretvori u grupu debatnika koji se okupljaju i ne rešavaju probleme, ali snose punu odgovornost, jer su sredstva građana završila na nekom drugom mestu - kaže Hercen Radonjić iz MZ Crvenka.

Radonjić je saopštio da je MUP odbio da uplaćuje novac iz samodoprinosa na račun opštine Bačka Topola te dalje uplaćuje samodoprinos na račun MZ.

- Firme će različito reagovati pa ćemo se naći u najgoroj mogućoj situaciji - kaže Radonjić.

Joakim Nađ iz MZ Ruski Krstur naglašava da nijedan zakon ne sme da povredi referendumsku volju građana, koja je potpuno jasno verifikovana odlukom o zavođenju mesnog samodoprinosa.

- Trudimo se da domaćinski raspolažemo mesnim samodoprinosom i nedopustivo je da on završava u opštinskoj kasi. Treba li da život u mesnim zajednicama stane ako budžet bude u blokadi, što se u kulskoj opštini već dešavalo - rekao je Nađ.

Čelnici mesnih zajednica uputili su zahtev Ustavnom sudu da preispita ustavnost Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.